Volledig scherm
Rocks © Jelle Krekels

Angst bij hondenbezitters na berichten opzettelijk vergiftigen dieren

BUDEL-DORPLEIN - De angst zit er in de gemeente Cranendonck goed in. Nadat er vorig jaar drie honden stierven na het eten van vergiftigde leverworst, bleef het lang rustig. Maar afgelopen weekend was het weer raak. Een incident of bewuste actie? Dierenartsen hebben hun handen vol aan indianenverhalen die via sociale media tot ongekende proporties groeien.


Laat een ding duidelijk zijn: Als je huisdier diarree heeft, dan is -ie niet meteen vergiftigd door een kwaadwillende hondenmoordenaar. Dierenarts Jan Kooken is fel in zijn reactie, en dat heeft een reden. Nadat er vorig jaar drie honden stierven na het eten van vergiftigd vlees tussen Budel en Hamont wordt de link wel heel snel gemaakt bij een ziek huisdier. En dat terwijl de hond ook gewoon uit het verkeerde plasje gedronken kan hebben. ,,Hoe vaker het wordt geroepen hoe ongeloofwaardiger het wordt en dat is een zorgelijke ontwikkeling”, vindt Kooken.

Het Routje
Afgelopen vrijdag zou een hond ernstig ziek zijn geworden na een wandeling in de omgeving van Het Routje in Budel-Dorplein. De hond vertoonde symptomen die leken op epilepsie - stond te trillen en moest braken. Een lokale nieuwssite meldt zelfs dat het gaat om twee honden. De berichten worden veelvuldig gedeeld en zijn verspreid via buurtpreventie WhatsApp-groepen. Iedereen weet ervan. Iedereen, behalve de Nederlandse politie, gemeente Cranendonck en dierenartsen uit de regio.

En toch blijkt het verhaal van de zieke hond te kloppen. Afgelopen vrijdag is er een ziek dier binnengebracht bij Dierenartsencentrum Damsheide in het Belgische Neerpelt. Het zou gaan om een man die met de hond van zijn dochter in Budel-Dorplein ging wandelen. ,,Toen de hond werd binnengebracht kreeg die continu aanvallekes", zegt een medewerkster van het dierencentrum. ,,We hebben hem meteen behandeld en hij heeft het uiteindelijk gered." Om wat voor gif het gaat weet de medewerkster niet. ,,Maar we maken incidenteel wel mee dat het om rattengif gaat." Of de vergiftiging het werk is van een hondenhater durven ze niet te zeggen.

Angst
De angst zit er bij hondenbezitters in de regio goed in. De berichten op sociale media dragen echter niet bij aan een goed beeld van de situatie. De Nederlandse politie heeft sinds februari 2016 geen nieuwe meldingen meer gekregen en heeft het onderzoek overgedragen aan de Belgische collega’s. Ook die kan het scenario van een moedwillige hondenmoordenaar niet staven. ,,We hebben nooit een dader kunnen aanhouden", zegt Rudi Verkoyen van de Belgische politie. ,,Maar de waarschuwingsborden en andere inspanningen lijken wel te hebben geholpen." De Belgische politie was niet op de hoogte van het nieuwe geval maar denkt niet dat er een verband is.

In de omgeving van de ‘plek des onheils’ zijn ondanks het nieuws nog gewoon baasjes met hun viervoeters te vinden. Jan Klap loopt met de border collie van zijn moeder een rondje door Budel-Dorplein en denkt ook dat het nieuws wat overdreven wordt. ,,In tijden van sociale media en internet kan een scheet al gauw uitgroeien tot een atoombom. We hebben al zeventien jaar honden en er is nog nooit iets geweest. Laatst had hij wel wat darmklachten maar toen heb ik 'm ook uit een frietbak op straat zien eten."

Volledig scherm
Waarschuwingsborden nabij oorlogsmonument De Dodendraad op de grens van België en Nederland. © Jelle Krekels

Cranendonck e.o.