Volledig scherm
Arian Compen uit Soerendonk maakt zich hard voor het behoud van het Zurriks dialect. foto tom valstar

Arian Compen: 'Zurriks dialect mag niet verdwijnen'

CRANENDONCK - Het Soerendonks (Zurriks) dialect moet behouden blijven. Daarom is Arian Compen (47) begonnen met het maken van een 'Zurriks' woordenboek. Hij wil ook een cursus 'Zurriks' gaan geven.

Per generatie verdwijnt het aantal dialectsprekers met twintig procent. Doodzonde, vindt Zurriker Arian Compen. Hij wil zich inzetten om het dialect te behouden. Een woordenboek is een eerste stap, een cursus Zurriks een logische tweede.

"Het dialect is mooier dan het afgevlakte Nederlands. Het heeft veel meer klankkleuren", vindt Compen. Bovendien is hij net als vele inwoners van Soerendonk trots op zijn dorp. Dat manifesteert zich tijdens feestelijkheden in het dorp. Dan hangt bij het grootste deel van de gezinnen de Zurrikse vlag fier te wapperen. En de voertaal bij de vergaderingen van de dorpsraad is Zurriks. "Dat geeft toch een gevoel van saamhorigheid", vindt hij.

Hij hoopt het woordenboek in 2017 te kunnen presenteren. Daarna wil hij, als er belangstelling voor is, een cursus Zurriks gaan geven.

Lees meer in het Eindhovens Dagblad of digitaal in de epaper.

Cranendonck e.o.