Volledig scherm
ANP

Asielzoekers in Weert opgepakt na overtreden noodbevel

WEERT - De politie heeft tijdens de feestdagen in Weert zeven overlast veroorzakende asielzoekers aangehouden. Vier wegens strafbare feiten, drie wegens het overtreden van een noodbevel.
Van hen zitten er twee in vreemdelingenbewaring.

Noodbevel
Burgemeester Jos Heijmans van Weert had het noodbevel op 21 december ingesteld om een eind te maken aan de overlast door 26 Noord-Afrikaanse asielzoekers. De asielzoekers maakten zich volgens de gemeente de afgelopen weken schuldig aan zakkenrollerij, diefstal, vechtpartijen, vandalisme, bespugen en intimideren. Het noodbevel loopt in de nacht van maandag op dinsdag af.

De asielzoekers mochten het azc niet verlaten, behalve tussen 13.00 en 14.00 uur voor boodschappen of doktersbezoek. Ook moesten ze zich driemaal per dag melden bij de beveiliging van het azc. Wie zich hier niet aan zou houden hangt een gevangenisstraf van maximaal drie maanden boven het hoofd of een boete van 3600 euro, liet de gemeente Weert dinsdag weten.

Succes
Volgens de burgemeester heeft het noodbevel gewerkt: de rust op het azc is weergekeerd, er was ook daarbuiten geen sprake meer van verstoring van de openbare orde.

Van de 26 overlastveroorzakers in het azc zit er één in detentie. Vijf anderen zijn met onbekende bestemming vertrokken. De overige overlastgevers hielden zich redelijk aan het noodbevel, aldus de burgemeester.

De procedure voor het verwijderen van enkelen van de 26 asielzoekers is versneld. Een aantal van hen wordt volgens de gemeente binnen veertien dagen het land uitgezet.

Cranendonck e.o.