Volledig scherm
© Thinkstock

Basisschool Fleurrijk op AZC Budel als 'zwak' beoordeeld

BUDEL - De kwaliteit van het onderwijs op de AZC-school Fleurrijk in Budel is slecht. Volgens een rapport van de Inspectie van het Onderwijs vertoont de school belangrijke tekortkomingen.

De kwaliteitszorg op Fleurrijk is niet op orde, de leraren hebben onvoldoende zicht op de ontwikkeling van de leerlingen en het accent ligt op sommige momenten meer op opvang dan op onderwijs. 'De school valt onder intensief toezicht. Met het bestuur is afgesproken dat de onderwijskwaliteit in mei 2017 weer van voldoende niveau is', schrijft de inspectie in haar rapport.

Desalniettemin beschrijft de inspectie ook de bijzondere omstandigheden van de azc-school. Omdat het asielzoekerscentrum een Proces Opvang Locatie is, is er een grote doorstroom van inwoners. Dat heeft ook flinke gevolgen voor de scholen. 'Halverwege oktober 2014 telde de school zo'n 160 leerlingen (verdeeld over 7 groepen) en in het voorjaar van 2015 is de school vijf weken gesloten vanwege het ontbreken van leerlingen.'

Verbeterplan
Volgens een woordvoerster van schoolbestuur Skozok is het goed dat de Onderwijsinspectie de school met de neus op de feiten heeft geduwd. „We waren tijdens de inspectie, begin van dit jaar, zo nadrukkelijk bezig met de grote instroom van kinderen, dat we wellicht niet alert zijn geweest op de punten die de inspectie noemt.”
De andere Skozok-school voor kinderen van asielzoekers in Budel-Dorplein, Kleurrijk, is in dezelfde periode door de inspectie wel als voldoende beoordeeld.
Naar aanleiding van het rapport heeft Fleurrijk in de voormalige Nassau Dietz-kazerne een verbeterplan opgesteld. „We plannen het aanbod voortaan beter”, zegt de woordvoerster. „We reageren alerter. Zo stellen we voor bepaalde kinderen, die snel weg zijn, binnen twee weken een ontwikkelingsplan op.”

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Cranendonck e.o.