Volledig scherm
Een groepje Nigerianen schenkt buiten koffie. © Roland Duivis

Binnenkijken bij het azc in Budel: 'Dit is geen charmeoffensief'

BUDEL - In heel Nederland stonden dit weekend de poorten open van de asielzoekerscentra. Ruim vierhonderd belangstellenden bezochten de open dag bij het azc in Budel. ,,Het is geen charmeoffensief, we laten gewoon zien hoe het er hier aan toe gaat."

,,Daar heb ik ook geslapen", zegt Dieter Lohmann. Hij wijst naar een gebouw van twee verdiepingen, verscholen tussen de hoge bomen. De Duitser was eind jaren 80 gelegerd op de Nassau Dietz kazerne in Budel. Opvallend veel Duitsers maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid om het oude kazerneterrein nog eens van dichtbij te bekijken. 

Nu wonen er zo'n 750 asielzoekers, in afwachting van hun aanvraag om in Nederland te mogen blijven. ,,Typische COA-kamers (Centraal Orgaan Opvang, red.)", noemt Jeroen Zegveld het. De medewerker van het azc in Budel verzorgt deze dag onder meer rondleidingen over het terrein. ,,De kamers hebben vier bedden en vier lockers. Hierin kunnen we een gezin kwijt of vier volwassenen. We proberen zoveel mogelijk dezelfde nationaliteiten bij elkaar op een kamer te plaatsen. Maar we kijken uiteraard ook naar de omstandigheden. Als er vier Irakezen zijn, van wie drie moslim en een christen, dan zetten we die niet bij elkaar. Gewoon om problemen te voorkomen."

Net aangekomen

Deze kamers zijn voor de asielzoekers die net zijn aangekomen. Ze moeten daarvoor eerst door de 'aanmeldstraat ', waar vingerafdrukken worden afgenomen, de identiteit wordt vastgesteld aan de hand van documenten en smartphones, een medische check plaatsvindt en eventueel een tbc-onderzoek wordt gedaan. ,,Fabriekswerk noemen we het wel eens. Zoveel mensen zijn het er op het moment en allemaal moeten ze zo snel mogelijk de procedure in." Op een ander gedeelte van het terrein wonen de asielzoekers wiens procedure al is gestart. Gemiddeld verblijven ze zo'n drie tot vier maanden in Budel, waarna ze naar elders vertrekken, al dan niet in bezit van een verblijfsvergunning.

Volledig scherm
Open dag azc Budel. © Bert Jansen

Geen schijn van kans

Ook de asielzoekers die geen schijn van kans maken op een verblijfsvergunning, zitten in Budel. Dat zijn in Budel veelal mensen uit de Balkan, Oekraïne, Marokko of Algerije. 'Veilige' landen volgens de Nederlandse overheid en dus zullen deze asielzoekers snel worden uitgezet. 

Het is met name deze groep 'vluchtelingen' die geregeld voor overlast zorgt in Budel en met name het dichterbij gelegen Maarheeze. 'Een klein percentage die het voor de rest verziekt', noemde het COA het onlangs. Maar dat kleine percentage zorgt ervoor dat het draagvlak voor de opvang in het dorp begint af te brokkelen. Zegveld: ,,Iedereen krijgt bij ons een eerlijke kans, ook al komen ze uit veilige landen. Met alle asielzoekers voeren we een zogenoemd 'rechten- en plichtengesprek', eventueel met een tolk erbij. Maar er zitten altijd wel een paar rotzakken tussen, daar doe je niets aan." 

Zijn collega vult aan: ,,Omwonenden willen we laten zien wat er allemaal gebeurt binnen deze poorten. We geven informatie over de procedures en omstandigheden. Het is zeker geen charmeoffensief, we willen gewoon laten zien hoe het er hier aan toe gaat. En vergis je niet: de meeste vluchtelingen komen hier echt niet voor hun lol naartoe."

Alles doen om te blijven

Verderop het terrein vindt een informatiemarkt plaats met allerlei organisaties die betrokken zijn bij de asielprocedure, zoals Immigratie- en naturalisatiedienst, de politie en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Vooral met die laatste instantie willen de asielzoekers niet te maken krijgen. Een groepje Nigerianen dat buiten koffie schenkt voor de bezoekers is daarin heel stellig. ,,We zijn pas zes dagen in Nederland en hebben alleen nog maar Budel gezien. We willen er alles aan doen om hier te mogen blijven. Koffie?"