Jan en Trudie Scheepers samen achter de toog waar ze menig pilsje uit de fraaie porseleinen tap haalden.
Volledig scherm
Jan en Trudie Scheepers samen achter de toog waar ze menig pilsje uit de fraaie porseleinen tap haalden. © Jen Mansvelt

Café De Statie in Maarheeze gesloten: Jan en Trudie Scheepers hebben hun laatste pilsjes getapt

MAARHEEZE - Het oudste café van Maarheeze is definitief gesloten. Jan (58) en Trudie (57) Scheepers hebben woensdagavond hun laatste pilsjes getapt en daarna de knip op de deur gedraaid.

,,Het was gezellig druk. We hadden er geen ruchtbaarheid aan gegeven, we wilden mooi afsluiten met onze vaste klanten. Er waren er zo’n veertig en we hebben nog lekker gebuurt, gekaart en gebiljart en om een uur of een hebben we de zaak gesloten”, vertelt kastelein Jan Scheepers. Hij zegt er geen moeite mee te hebben. Volgens hem zijn er momenten in het leven dat je belangrijke beslissingen moet nemen. ,,Dat is nu eenmaal zo en daar moet je niet moeilijk over doen. De meeste klanten snappen het en geven ons groot gelijk”, zegt hij. 

Tekst gaat verder onder de foto

Het nostalgische gebouw werd in 1913 gebouwd. in 1923 werd het een café.
Volledig scherm
Het nostalgische gebouw werd in 1913 gebouwd. in 1923 werd het een café. © Jen Mansvelt

Kasteleinsgeslacht

Met de sluiting komt een einde aan een kasteleinsgeslacht, dat bijna honderd jaar café De Statie gerund heeft. Het nostalgische gebouw werd in 1913 gebouwd, toen de spoorlijn Eindhoven – Weert geopend werd. ,,Of het toen al café was, weet ik niet. In 1923 kocht mijn opa het en begon er een café. Dat deed hij naast zijn expeditiebedrijf en er was hier ook nog een fietsenmakerij”, zegt hij. Zijn ouders, Sjef en Bertha Scheepers namen het café in 1957 over en in 1990 stapten Jan en Trudie Scheepers in het horecaleven. Wie op internet ‘café De Statie’ intikt, ziet dat het te boek staat als ‘bruin café’. ,,Dat klopt ook wel. We hebben het zelf altijd als een gezellige, grote huiskamer gezien, waar de mensen zich thuis voelden”, legt Trudie Scheepers uit. Geen luide, alles overstemmende muziek, maar muziek, afgestemd op de klanten en die wilden vaak rustig kaarten en buurten. Soms was er vraag naar wat dans- of feestmuziek, later op de avond en dan kon dat ook. Met voldoening kijkt het stel terug op avonden als de maandagen met carnaval, de zogenaamde Toeternietoe-avonden. Ook dinsdagavonden met kermis horen bij de hoogtepunten, als het gilde na het kermisschieten naar De Statie kwam. ,,Voor het gilde is ooit een piano per opbod verkocht en toen hebben we de eigenaar zo gek gekregen om hier op tafel op een ondersteboven gezette fiets te fietsen”, lacht Scheepers. 

Geen opvolger

Een echte reden om met het café bedrijf te stoppen heeft het echtpaar niet. ,,Er diende zich een koper aan. Wat ik begrijp is dat hij hier een B&B in wil beginnen en woningen op het perceel wil bouwen”, zegt Scheepers. Die interesse kwam op een geschikt moment, want het stel zag wel wat flinke kosten aankomen om het pand op te knappen. ,,We hebben geen opvolger. Onze drie dochters hebben alle drie gestudeerd, hebben goede banen en geen interesse om het café over te nemen”, aldus Trudie. Het stel gaat binnenkort verhuizen, naar De Trepkes. Scheepers: ,,De eis was: een huis met een grote garage voor het biljart, want dat gaat mee. Dat is toch wel mijn grote hobby. De auto blijft mooi buiten staan.” Ook de fraaie tapkraan gaat mee. De rest van de inboedel is al verkocht. Een van hun dochters gaat binnenkort bevallen. ,,Dan worden we drie dagen in de week oppasopa en –oma”, zegt Trudie. Bovendien slokken de gildeactiviteiten van het Maarheezer gilde – waar hij koning is - een deel van zijn tijd op. Voor een ‘zwart gat’ is het stel dus niet bang. ,,We kijken dankbaar terug op een mooie tijd met een gezellige klantenkring en beginnen aan een nieuwe periode in ons leven”, besluit ze.