Volledig scherm
© Thinkstock

Cranendonck houdt poot stijf in kwestie huishoudelijke hulp

CRANENDONCK - Cranendonck is de enige gemeente die het beleid voor de Huishoudelijke Hulp niet verandert. Ze hebben zelfs nog een rechtszaak lopen.

Waarom veel geld betalen aan het veranderen van een werkwijze als niemand er op vooruit gaat? Dat is de gedachte van de gemeente Cranendonck in de kwestie omtrent de Huishoudelijke Hulp.

Gemeenten
Sinds 2014 zijn gemeenten verantwoordelijk voor een bijdrage voor een hulp in het huishouden als cliënten die niet zelf kunnen ophoesten. Veel gemeenten zagen in die verantwoordelijkheid ook een kans om te bezuinigen en namen alle gevallen kritisch onder de loep. In mei 2016 oordeelde de hoogste bestuursrechter echter dat de hulp bij het huishouden onder de Wet maatschappelijke ondersteuning valt. Gemeenten mogen inwoners dus niet verwijzen naar een marktvoorziening maar moeten het zelf aanbieden.

Onjuist
Alle gemeenten moeten zich aan die uitspraak houden, vindt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En al die gemeenten hebben dat ook braaf gedaan, behalve Cranendonck. Die vindt de late bemoeienis van de minister onjuist. ,,Toen in 2014 alle verantwoordelijkheid bij de gemeente kwam hoorde je niks van de minister en nu moet het ineens allemaal weer anders", zegt wethouder Jan van Tulden (Cranendonck Actief, Zorg) ). Hij is er van overtuigd dat de regeling die de gemeente heeft ook al voorziet in de eisen die de uitspraak stelt.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Cranendonck e.o.