Volledig scherm
De hoofdwagen van CV De Doorzetters, met voorop een vergrote kopie van de Gouden Rog. Het origineel mag mee naar de prijsuitreiking.

CV De Doorzetters uit Soerendonk: Gevoel als bij gouden plak

SOERENDONK - CV De Doorzetters won zondag de prestigieuze Gouden Rog, de hoofdprijs van de optocht in Weert. Dat was reden voor een extra 'fisje'.

Alsof ze het vooraf al wisten: de titel van hun creatie voor de optochten heeft als titel 'Wa'n heerlijk Fisje'. "Tuurlijk wisten we dat vooraf niet. We hadden het natuurlijk wel gehoopt, maar eigenlijk niet verwacht", vertelt Doorzetter Remco van Meijl tussen zijn bemoeienissen met een haperend aggregaat door. De hoofdwagen heeft tijdens de Weerter optocht wel wat geleden. "We stonden vanochtend om acht uur alweer in de schuur om de wagen weer helemaal in orde te maken", zegt Van Meijl. En dat viel toch wel wat tegen na een behoorlijke feestnacht. "Het was fantastisch, gisteren. Toen bekend werd dat wij de Gouden Rog wonnen, sprong Remco wel twee meter omhoog", vertelt Martijn Smits. En om te bewijzen dat hij niet - of in ieder geval weinig - overdrijft laat hij een filmpje zien.

 Nadat de groep van vijftig Doorzetters eerst in Weert goed feestvierde onder het motto 'Brabantse nachten zijn lang', werd dat in 'thuishonk' De Bout nog eens dunnetjes overgedaan. Daar werden de Doorzetters ontvangen door de Raad van Elf van de Roesdonkers. "Een heerlijk gevoel. Alsof je op de Olympische Spelen goud gewonnen hebt", lacht Smits. Natuurlijk was de Gouden Rog gespreksstof tijdens de Soerendonkse optocht. "Als je de Gouden Rog gewonnen hebt, dan tel je mee in carnavalsland. Al win je nooit meer iets, dit nemen ze de Doorzetters nooit meer af", zegt toeschouwer Sjef van Eert. 

Jubileum

Waar ze de overwinning in Weert aan te danken hebben, weten de Doorzetters niet. Ze hebben geen juryrapport gekregen. "Er waren meer mooie wagens. Misschien lag het wel aan ons spel", denkt Van Meijl. Voor Matthijs van Es wordt het een hele opgave om de waarde van de Gouden Rog aan zijn familie en vrienden te kunnen overbrengen. Als Rotterdammer die dankzij zijn relatie met een van de Doorzettersmeisjes meedoet, valt het niet mee om carnaval uit te leggen aan zijn omgeving. "Ze vinden het hartstikke fijn voor mij, maar snappen doen ze het niet echt", zegt hij. De Doorzetters pakten dit jaar extra groot uit vanwege hun elfjarig bestaan. "Groter dan dit zullen we niet makkelijk bouwen", zegt Smits. 

Een andere grote carnavalsgroep uit Soerendonk, CV De Mafkezen, greep net naast de Gouden Rog: deze groep werd met de creatie 'Sokkerfèst' derde in Weert. 

Volledig scherm
CV De Doorzetters besteedde veel aandacht aan kleding, schmink, attributen en spel.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement