Volledig scherm
Documentairemaker Ellen Davids uit Budel-Dorplein © Ellen Davids

Docu over opvang en integratie met Budel als decor

BUDEL - Wat verandert er in een kleine gemeenschap als er een groot azc in het dorp komt? De documentaire van de in Budel-Dorplein geboren Ellen Davids zoomt in op hoe de leefwerelden van het dorp en het azc in elkaar grijpen.

Toen ze hoorde over de komst van een mega-azc naar Budel en alle onvrede, acties en emoties die daar bij kwamen kijken, voelde ze een verantwoordelijkheid: hier móest ze iets mee. Ellen Davids is al geruime tijd televisiemaker en in die hoedanigheid voelde het als haar missie om in de leefwereld te duiken van de vluchtelingen en de inwoners van het dorp van haar jeugd. 

Os Buul
Het leidde uiteindelijk tot de documentaire Os Buul. Die is in samenwerking met KRO/NCRV en Heemkundekring de Baronie van Cranendonck tot stand gekomen. Hierin belicht de in Budel-Dorplein geboren Davids  de veranderingen in een dorp na de komst van het asielzoekerscentrum. 

,,Ik las van alles over hoe je als burger meer verbinding moet maken met de 'nieuwkomers'. Maar bij alles wat erover gezegd werd dacht ik: hoe dan? Ik had heel veel vragen en besloot om de stoute schoenen aan te trekken en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers op te bellen. Ik mocht toen drie maanden lang elke donderdag research doen op het azc."

Vele vragen hoopt ze in de documentaire te beantwoorden. ,,Maar wat me ook steeds duidelijker werd is hoe immens complex de problematiek eigenlijk is." In de film volgt ze inwoners van Budel, zowel de echte Bulanders als de 'nieuwkomers'. Van de dagelijkse praktijk van opvang tot de eerste stappen naar integratie. Hoe de twee werelden die in het begin zo ver van elkaar verwijderd lijken, steeds dichter bij elkaar komen. 

Bekende Bulanders
Ze volgt onder meer bekende Bulanders Diel Feijen en Johan Mathijssen, beter bekend als het Budelse typetje Junt. Maar ook een asielzoeker met een verblijfsvergunning die een woning toegewezen krijgt in Budel en de kroeggangers in de Cambrinus Bar krijgen een rol in de film. 

,,Het onderwerp leent zich heel erg voor het wij-zij denken. En vaak wordt alles nogal op scherp gezet door harde woorden, maar ik heb juist geprobeerd net iets beter te luisteren en te kijken. Het gaat vaak niet om de eerste maar de tweede of derde zin die men uitspreekt." 

 Wanneer de 55 minuten durende film op de publieke omroep te zien is, is nog onbekend. Maar Budel krijgt in elk geval de primeur: vrijdag 17 maart in gemeenschapshuis De Borgh om 20.00 uur. De entree is gratis voor leden, niet-leden betalen vijf euro.