Duidelijkheid over opvang asielzoekers in Budel

VideoBUDEL - Het moet een van de grootste Gezamenlijke Vreemdelingen Locaties (GVL) van Nederland worden. In Budel is donderdag de overeenkomst getekend voor opvang van maximaal 1500 asielzoekers voor vijftien jaar.

,,De locatie in Budel wordt een van de belangrijkste opvanglocaties van Nederland", zegt staatssecretaris Mark Harbers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij was bij het moment van ondertekening omdat hij met eigen ogen wilde zien hoe het azc in de voormalige legerbasis vorm heeft gekregen.

,,Op het hoogtepunt van de vluchtelingen instroom hebben veel gemeenten hun nek uitgestoken maar Cranendonck toch wel extra", zegt Harbers. ,,Alles van de aanmelding tot screening, onderwijs en zelfs het terugkeerbesluit komt op deze locatie samen. De betrokkenen moeten er achterkomen hoe opvang hier op de meest efficiënte manier kan."

Quote

We zullen de komende jaren veel gaan investeren in gebouwen en facilitei­ten.

Peter Siebers bestuurslid COA

Volgens Peter Siebers van het bestuur van het COA zijn met de overeenkomst de lijnen gezet en kan nu het inkleuren beginnen. ,,We zullen de komende jaren veel gaan investeren in gebouwen en faciliteiten. Die inventarisatie wordt nu gemaakt." Bedragen wil de COA-bestuurder niet noemen, maar eerder gaf hij wel aan dat het om tientallen miljoenen gaat.

,,Er is een aantal gebouwen dat het niet gaat redden met een likje verf. Daar moet nieuwbouw voor in de plaats komen. Maar hoe we dat gaan indelen is nog in onderzoek." Met de langdurige overeenkomst is het voor het COA mogelijk om weer langere arbeidscontracten aan te gaan. Ook moet  het feit dat alle vreemdelingenorganisaties samenkomen, moeten ervoor zorgen dat vluchtelingen niet meer van hot naar her worden gestuurd.

Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Henri de Wijkerslooth en Pieter Siebers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers © JK
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement