Volledig scherm
Hester van Beers heeft een gedichtenbundel geschreven die zaterdag bij Van Piere wordt gepresenteerd © FotoMeulenhof

Eerste dichtbundel van Hester van Beers uit Maarheeze zit vol versleutelde gevoelens

VideoMAARHEEZE - Hester van Beers (21) presenteert zaterdag haar eerste poëziebundel Het einde van de roltrap. Dat gebeurt om 14.00 uur bij boekhandel Van Piere in Eindhoven.

"Ik riep als kleuter al dat ik later schrijfster wilde worden", vertelt Hester van Beers uit Maarheeze, studente medical engineering aan de TU in Eindhoven. Ze had zich als kleuter het lezen al eigen gemaakt en schreef als leerling van groep 5 al hele verhalen. Wat later ging ze ook gedichten schrijven. "Het is een heel leuke combinatie: mijn exacte studie en het fantasierijke schrijven", zegt ze. "Ik vind het leuk om een beeld dat ik heb zo te verwoorden dat een lezer er weer iets heel anders uit haalt. Een gedicht moet mensen ook aan het denken zetten", legt ze uit.

Quote

Soms snap ik er helemaal niets van, maar dat hoeft ook niet per se. Een tijdje later kijk je er weer heel anders tegenaan.

Hester van Beers over het lezen van gedichten van inspirerende schrijvers

Zelf begon ze met het lezen van poëzie toen ze al een hele reeks gedichten geschreven had. Vooral Herman de Koninck en Rutger Kopland zijn dichters die haar inspireren. "Ik wil ze niet kopiëren, maar het lezen van andermans gedichten helpt me wel bij mijn ontwikkeling. Ik wil zien wat zij allemaal doen met woorden. Soms snap ik er helemaal niets van, maar dat hoeft ook niet per se. Een tijdje later kijk je er weer heel anders tegenaan", vertelt ze. 

Voor haarzelf is het schrijven ook een betekenisvolle ervaring. "Het is een uitlaatklep voor mijn gevoelens, maar ik vind het ook leuk om over normale, dagelijkse dingen te schrijven."

Best bang
Ze vindt zichzelf in haar gedichten het meest eerlijk: "Voor mezelf geef ik mijn gevoelens prijs, maar wel zo versleuteld dat het op een lezer heel anders overkomt."

Ze gaat niet bij al haar 35 gedichten van de bundel de onderliggende gedachte prijsgeven, maar bij het titelgedicht Het einde van de roltrap wil ze wel een toelichting geven: "Letterlijk beschrijf ik eigenlijk dat ik best bang was om de roltrap op en af te stappen, toen ik klein was. Maar ik verwoord ook het gevoel dat ik heb bij het verlaten van de jeugdjaren en het volwassen worden."

De bundel is vanaf maandag 13 maart te koop bij Van Piere, boekhandel Sprankenis in Maarheeze of bij uitgeverij Lipari. De bundel kost 14,90 euro. 

Cranendonck e.o.