Volledig scherm
Gerard Adams. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Ex-wethouder in Cranendonck Gerard Adams: Ik heb me machteloos gevoeld, afschuwelijk en klein

CRANENDONCK - Om 'ernstige privéproblemen' was het wethouderschap van Gerard Adams uit Valkenswaard in Cranendonck onhoudbaar. Hij zweeg maar doet nu tóch zijn verhaal.

Niet een wethouder die iets achterhoudt is de oorzaak van de problemen in Cranendonck, maar coalitiepartijen die de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd. Dat stelt ex-wethouder Gerard Adams die na aantijgingen aan zijn adres alsnog openheid van zaken geeft.

Wat is er gebeurd?
"Na het vertrek van wethouder Meuwissen heb ik bijna meteen gereageerd. Een paar dagen later zat ik met de VVD om tafel, nog eens twee dagen later was ik de uitverkoren kandidaat. Toen werd er binnen de coalitie de wens uitgesproken dat ik een wethoudersassessment zou afleggen. Dat kwam bovenop de Verklaring Omtrent Gedrag en de integriteitstoets waarvoor ik ben geslaagd. De VVD en CDA vonden dat niet per se noodzakelijk maar Cranendonck Actief stond daar op. Uiteindelijk werd overeengekomen: een toets bedoeld voor teambuilding die alleen intern in het college wordt besproken om de samenwerking goed te laten verlopen."

Wat houdt zo'n assessment in en wat kwam er uit voor u?
"Het waren vragenlijsten en rollenspellen. Er is gekeken naar sterke en zwakke punten in het perspectief van Cranendonck en de beoogde functie. Conclusie: ik was geschikt als wethouder maar mijn bestuursstijl wijkt af van het huidige college. Ik ben zakelijk en resultaatgericht en dat zou botsen met andere karakters. In het assessment werd dat omschreven als ' te risicovol'. In het assessment werd daarom geen positief advies gegeven. Maar er was in Cranendonck al een teamcoach aan het werk, in dat opzicht maakte ik me geen zorgen. Dat was op te lossen."

Wat ging er mis?
"Een paar weken later tijdens een teamsessie van het college met de coach kwam mijn assessment ter sprake en was de uitslag ineens een probleem. Daarna gingen we wat eten en drinken en dat werd een ongemakkelijk samenzijn. Een dag later kreeg ik te horen dat de andere twee partijen geen vertrouwen meer in mij en de VVD hadden. Ik kon kiezen: zelf vertrekken of weggestuurd worden."

Lees het volledige interview in het ED van vrijdag of in de digitale krant.

Cranendonck e.o.