Volledig scherm
© Thinkstock

Fel debat wethouderscrisis Cranendonck - motie van afkeuring sneuvelt

CRANENDONCK - Harde noten werden er niet gekraakt tijdens het debat over de gang van zaken na het snelle vertrek van ex-wethouder Adams. Maar hoe ze de wethouderscrisis in de toekomst willen voorkomen werd niet concreet.

“Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig”, vroeg Janneke van Happen(CDA) zich aan het einde van het debat over de wethouderscrisis hardop af. Ze hekelde termen als 'politieke spelletjes' en het moddergooien binnen de raad.

Schuld
De Cranendonckse politiek heeft zich in het uur, en de weken daarvoor niet van zijn beste kant laten zien. Dat er fouten zijn gemaakt in de procedure van de benoeming van wethouder Gerard Adams lijkt de meerderheid met elkaar eens. Maar over wiens schuld dat is, en hoe het in de toekomst voorkomen moet worden niet.

Carry van Rooij van Echte Lokale Aandacht Nu heeft het college en de coalitie behoorlijke steken laten vallen door de raad niet gelijktijdig in te lichten, waarschuwingen over het functioneren van Adams te negeren en lange tijd geen openheid te geven. Elan diende om die reden een motie van afkeuring in tegen wethouders Jan van Tulden (CA) en Frans Kuppens(CDA). Maar die motie kon niet op steun van andere fracties rekenen.

Vertrouwen
Coalitiepartijen CDA, Cranendonck Actief en hun wethouders benadrukken meermaals dat ze naar eer en geweten hebben gehandeld en wijten de situatie aan iets fundamenteels: vertrouwen. Wethouder Adams wist dat hij geen positieve beoordeling kreeg voor zijn wethoudersfunctie in Cranendonck en verzweeg dit omdat hij bang was om de baan mis te lopen. “We hebben daarna het leed en de schade voor de man proberen te beperken door in te stemmen met zijn verzoek om geen openheid te geven. Dat doen we dus nooit meer”, aldus Van Happen.

Dat de resultaten van een assessment in het vervolg worden besproken voor de benoeming staat wat haar betreft buiten kijf. “Maar als iemand de boel wil bedotten dan doet die dat. Daar is geen enkele regel tegen bestand”, denkt zij. Ton Dijkmans (Transparant Cranendonck) wilde met een motie afdwingen dat iedere wethouderskandidaat onderworpen zal worden aan selectie- en geschiktheidsassessment maar ook dat kon niet op steun rekenen.

Cranendonck e.o.