Volledig scherm
In oktober vorig jaar was veel politie op de been rond Budel wegens een mogelijke ontsnapping. Een busje met drugsgrondstoffen reed hen onverwacht recht in de armen © Bert Jansen

Forse straffen voor transport drugsgrondstoffen Budel

DEN BOSCH - Haik H. uit Heeze krijgt anderhalf jaar cel omdat de rechtbank hem ziet als brein achter transporten van drugschemicaliën. Twee chauffeurs die voor 500 euro ritjes met een busje zouden maken, moeten dat bekopen met de maximale werkstraf van 240 uur plus zes maanden voorwaardelijk.

Eén van de busjes reed oktober vorig jaar bij toeval een grote politiefuik bij Budel in in verband met de 'helikopterontsnapping'. Chauffeur was Eveline B. (21) uit Alken die net als Antonie H. (22) uit Ospel was geronseld door Haik H. Ze vervoerden tonnen met grondstof apaa en meel, waarbij opviel dat het meel onder de apaa zat en dus niet de politie maar de kopers moest misleiden. 

Bij de controle sprong een man uit het busje. Dat zou Kawal A. (22) uit Heeze zijn, die net als Haik dertig maanden hoorde eisen. Maar de rechtbank sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs.