Volledig scherm
Cornelisplein in Gastel © FotoMeulenhof

Gastel weer in de ban van de feesttenten tijdens kermis

GASTEL - De gemeente Cranendonck verleent twee vergunningen voor feesttenten tijdens de kermis in Gastel. Tijdens de kermisdagen in Gastel, medio september, staan er twee feesttenten op het Cornelisplein: een van de uitbater van café-restaurant De Cranehoeve en een van Stichting Gastel Kermis (SGK). 

Kermisexploitanten hopen op meer klandizie dan vorig jaar, toen een feesttent op het sportpark werd geplaatst.

Vorig jaar nog wilde de gemeente Cranendonck niet van twee feesttenten op het Cornelisplein weten. Orde en veiligheid waren toen argumenten om dat niet toe te staan. Net als nu waren er in 2017 vergunningsaanvragen ingediend door de SGK en De Cranehoeve.

Vergunningen

Nu heeft de gemeente wel twee vergunningen afgegeven. De woordvoerster van de gemeente laat weten dat er vorig jaar twee vergunningen zijn aangevraagd voor dezelfde locatie. Nu zijn er vergunningen aangevraagd voor twee verschillende locaties aan het plein, wat een verlening van de vergunning dus niet meer in de weg staat.

Ze vult aan dat dit ook mogelijk is omdat het kermisterrein anders wordt ingedeeld. Ze stelt dat beide vergunningen passen binnen de bestaande regelgeving en beleid.

In de jaren ervoor exploiteerden de uitbater van de Cranehoeve en de SGK gezamenlijk een feesttent met tal van activiteiten. Onenigheid over de financiën leidde echter tot het uit de stichting zetten van Jos van de Rijt, uitbater van de Cranehoeve.

Volledig scherm
Kermis van Gastel wordt gevierd in tent op het sportpark door een conflict. archieffoto © Fotopersburo van de Meulenhof BV

De SGK kreeg in 2017 wel een vergunning voor een feesttent op sportpark De Braken. Daar werden tijdens de kermis tal van activiteiten georganiseerd. Gevolg: een vrijwel leeg kermisterrein in het centrum tijdens de avonduren.

Kermisexploitant Remco Saedt (autoscooter) hoopt dat er door het verlenen van beide vergunningen meer bezoekers naar de kermis op het Cornelisplein komen dan vorig jaar. ,,We hebben op het punt gestaan om onze attractie af te breken en te vertrekken”, zegt hij. ,,Het is toch eigenlijk kwalijk dat in zo'n klein dorp de horeca en die stichting niet kunnen samenwerken”, vindt Saedt.

Gekriegel

Gerda Regter die met een draaimolen, schiettent en grijpkranen op de Gastelse kermis staat is blij dat de feesttent van SGK niet meer op het sportpark komt te staan. ,,Ik wil me niet bemoeien met het gekriegel, maar het zal ’s avonds wel wat drukker zijn dan vorig jaar. De kermis wordt wel een heel miniem gebeuren als er aan de andere kant van het dorp ook wat te doen is”, stelt ze.

Jos van de Rijt van de Cranehoeve snapt het beleid van de gemeente niet: ,,Vorig jaar kon het niet volgens de regels en nu ineens wel. Ik wil een advocaat laten uitzoeken of dat juridisch allemaal wel kan.”

Bart van Velthoven (SGK) is blij met de vergunning voor de tent op het plein. ,,Onze tent staat aan het eind van het plein en daar hebben we iedere dag activiteiten : dj’s, een toep- en een rikwedstrijd, optredens van bands.” Van de winst betaalt SGK kaartjes voor kermisactiviteiten voor de Gastelse jeugd.