Geocaching in Budel.
Volledig scherm
Geocaching in Budel. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Geocaching in Budel: 'We laten alleen onze voetsporen achter'

BUDEL - Een paar honderd geocachers uit Nederland, België en Duitsland hadden het afgelopen weekend weinig moeite met het vinden van Budel. Daar hield De Grenslandcachers voor de achtste keer het Grenslandevent.

Tijdens het driedaagse evenement werd met behulp van gps-coördinaten in het grensgebied gezocht naar schatten, zogeheten caches. Het spel wordt wereldwijd gespeeld. Op de website www.geocaching.com staan honderdduizenden schatlocaties. Ook in Nederland zijn tienduizenden geocaches verstopt. "Alleen al in het centrum van Budel zijn er tien verstopplekken", weet Jan Rademakers van De Grenslandcachers.

Een cache kan uit van alles bestaan, zoals een fotorolletje, kliko of vogelhuisje, met een logboek en kleine spulletjes als munten en speelgoed. "Aan de verstopplekken wordt steeds meer aandacht besteed. Zo heb ik ooit een cache gevonden die was weggewerkt in een GMC Delorean, bekend van de film 'Back to the Future'. Geocaching is echter vooral een middel om ons doel te bereiken: het bezoeken van plekken waar je anders nooit komt, zoals een riool in Praag of een vulkaan in Indonesië", zegt Theo Dubbeld, die een trackcode voor een van zijn eigen caches op zijn lichaam heeft laten tatoeëren. "Ik ben een social cacher, mensen moeten eerst mij vinden voordat ze verder kunnen zoeken", zegt Dubbeld.

Puzzels oplossen

Vaak moeten geocachers eerst puzzels oplossen of opdrachten uitvoeren om de coördinaten van een cache of de volgende locatie te achterhalen. Zo ook bij het Grenslandevent. De coördinaten kunnen vervolgens worden ingevoerd in een gps-apparaat of smartphone-app. Rademakers: "Door deze apps is geocaching heel laagdrempelig geworden. Het gevaar daarbij is dat er steeds meer mensen op pad gaan die niet bekend zijn met de waarden en normen die gelden bij geocaching." Dubbeld - goed voor meer dan duizend gevonden caches - vult aan: "Een van onze uitgangspunten is bijvoorbeeld dat we alleen onze voetsporen achterlaten."