Volledig scherm
© ANP XTRA

Glasvezel ook in buitengebied Cranendonck

MAARHEEZE - Bewoners en bedrijven in het Cranendonckse buitengebied kunnen eind dit jaar aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Dat stelde de projectleider van de gemeente, Stefan van Gerwen, tijdens de vergadering van Dorpsraad Maarheeze.

Om de snelle glasvezelverbinding te kunnen aanleggen is het noodzakelijk dat de eigenaren van 55 procent van de woningen en bedrijven aangeeft aangesloten te willen worden. Dat geldt dan voor 2.175 panden in Cranendonck, Asten en Someren. Het bedrijf Mabib, dat de aanleg verzorgt, heeft deze drie gemeentes in één cluster gestopt. In Cranendonck gaat het in totaal om 628 panden.

Eind van dit jaar
De aanleg gebeurt in principe alleen in de gebieden van de verschillende kernen waar geen coaxkabel in de grond ligt. Dat is Mabib met de provincie overeengekomen. De bewoners van het buitengebied van alle Cranendonckse kernen krijgen binnenkort een brief waarin staat dat men zich tot eind juli kan aanmelden. Mocht het gewenste aantal aanmeldingen gehaald worden, dan is het buitengebied waarschijnlijk nog voor het eind van dit jaar op het snelle net aangesloten.

Voor de bewoners van het buitengebied komt er wel een prijskaartje aan de aansluiting te hangen: men betaalt 1.815 euro in een keer, of 250 euro eenmalig en daarna 15 euro per maand, 'levenslang'. De kleine kernen en bewoners van de zogenaamde 'grijze' gebieden vallen nu nog buiten de boot.

Grijze gebieden zijn delen van de kernen die wel een coaxkabel - dus snel internet - hebben, maar die bij de aanleg van glasvezel in Budel en Maarheeze niet in aanmerking kwamen, omdat dit economisch niet interessant was voor glasvezelaar Reggefiber. Van Gerwen adviseert mensen in de kleine kernen en de 'grijze' gebieden om via de site www.mabib.nl wel aan te geven dat ook zij een aansluiting wensen.