Budel Dorplein bekendmaking nieuwe naam DIC
Volledig scherm
Budel Dorplein bekendmaking nieuwe naam DIC © FotoMeulenhof

Grote stap voorwaarts voor duurzaam industriepark Metalot in Budel-Dorplein

BUDEL-DORPLEIN - Na twintig jaar onderzoeken, discussiëren, repareren en plannen ligt er eindelijk een gedragen plan voor een industriepark in de zwaarste categorie. Het Duurzaam industriepark Cranendonck, tegenwoordig Metalot genoemd, is een stapje dichterbij realisatie. 

Er is een flinke stap gezet in wat raadslid Ton Dijkmans (Transparant Cranendonck) omschrijft als 'misschien wel het grootste project in de geschiedenis van de gemeente Cranendonck.' Vlak naast zinkfabriek Nyrstar moet een zwaar industrieterrein komen waar bedrijven zich vestigen die een bijdrage leveren aan een circulaire economie door het duurzaam gebruik van metalen en energie. Het plan omvat onder meer een bedrijventerrein (Metalot Site), een campus voor open innovatie genaamd Circularity Center Cranendonck (Metalot 3c), een belevingscentrum (Metaluon) en een mega-zonnepark. 

Breed gedragen plan

Zonder uitzondering roemde raadsleden de werkwijze van wethouder Frans Kuppens, die na twintig jaar een breed gedragen plan heeft gepresenteerd. ,,Bijna 21 jaar hebben we naar zienswijzen en amendementen gekeken", zegt Sjaak den Breejen (VVD). ,,Nu kunnen we constateren dat het plan volwassen is geworden en dat het essentieel is voor de toekomst van Cranendonck dat het er komt." 

Toch stemde de Cranendonckse raad niet unaniem voor het plan. Patrick Beerten (elan) vindt dat een aantal risico's onvoldoende worden gewaarborgd in het bestemmingsplan. Hij vreest voor de situatie dat de gemeente niet meer de regie heeft over welk bedrijf zich gaat vestigen op het park. Ook is hij niet tevreden met het voornemen om pas na realisatie van 30 hectare van het industrieterrein, een ontsluitingsweg aan te leggen en zijn er nog altijd zorgen over de vliegveiligheid van Kempen Airport. 

Kansrijk

Toezeggingen van de wethouder en herhaalde pogingen van collega-raadsleden om Elan van gedachten te laten veranderen, halen niks uit. Op de vraag van Janneke van Happen (CDA) wat ze kunnen doen om Elan te overtuigen, reageert de partij onvermurwbaar. ,,We vinden het plan na het aanschuiven van de Technische Universiteit Eindhoven ook alleen maar meer kansrijk geworden", aldus Beerten (Elan). ,,Maar denken net iets anders over sommige punten."  

Desondanks lijkt realisatie Metalot dichterbij dan het in 21 jaar tijd is geweest. Binnenkort wordt het vastgestelde bestemmingsplan gepubliceerd en is het mogelijk om een bezwaar in te dienen bij de Raad van State.