Volledig scherm
Het Comité Herdenking Bevrijding Cranendonck heeft het stokje overgenomen van Stichting Fakkel­estafette Weert. Er brandt dus zaterdag bevrijdingsvuur in Cranendonck. © Thinkstock

Heel Cranendonck krijgt bevrijdingsvuur

CRANENDONCK - Onder de naam Herdenking Bevrijding Cranendonck brandt het bevrijdingsvuur zaterdag in Cranendonck. Het Comité Herdenking Bevrijding Cranendonck heeft hiervoor het stokje overgenomen van Stichting Fakkel­estafette Weert.

Engelse soldaten bevrijdden 74 jaar geleden – op 20 september om precies te zijn – Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel en Soerendonk. Maarheeze volgde een dag later. Dit wordt al vele decennia herdacht met het doorgeven van een brandende fakkel en het leggen van bloemen bij oorlogsmonumenten. 

Colonne

Nadat er na de estafette van vorig jaar een einde kwam aan de regionale herdenking heeft een lokaal comité besloten om de Cranendonckse bevrijdingsactiviteiten voort te zetten. In een grote colonne trekken onder meer atleten, wapenbroeders en veteranen morgen met het bevrijdingsvuur door alle Cranendonckse kernen. Het vuur wordt bij acht monumenten ontstoken. Bij ieder monument is er een herdenkingsceremonie met een minuut stilte.

De monumenten die onderweg worden aangedaan zijn: monument De Pan, Maarheeze/Sterksel (12.40 uur); monument Jan Verheesplein, Maarheeze (13.15); monument Jan Maasplein, Soerendonk (13.55); monument De Dijk, Gastel (15.00); monument Toom/Asbroekweg, Budel (15.40); monumenten Kerkplein/begraafplaats, Budel-Dorplein (16.30); monument Willem de Zwijgerstraat, Budel (17.15).

Om 19.00 uur begint er in de kerk in Budel een herdenkingsdienst.