Volledig scherm

Heilig bos en cultusplaats uit Keltisch-Romeinse tijd ontdekt bij Peer

PEER (B) - Op een akker vlak over de grens bij Peer, op zo’n 16 kilometer van Budel-Dorplein, is een grote hoeveelheid religieuze voorwerpen opgegraven uit de overgangsperiode tussen de Keltische en Romeinse tijd.

Het gaat om honderden munten en mantelspelden, tientallen armbanden en verder vingerringen, haarspelden, paardentuig en aardewerk. En kuiltjes en schaaltjes waarin de voorwerpen vermoedelijk werden geofferd.

Unieke combinatie
Op de vindplaats, twee naast elkaar gelegen velden, moeten een heilig Keltisch bos én een cultusplaats voor het maken van offers hebben gestaan. Die combinatie zie je niet vaak. "We zien grote gelijkenissen met de heilige bossen in Frankrijk”, zegt Marleen Martens van het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed, die het onderzoek leidt.

Een grove schatting wijst uit dat het opgegraven materiaal dateert van 30 voor Christus. Het agentschap claimt dat de vroege datering, de grote hoeveelheid objecten en de aard van de sporen uniek zijn voor heel Europa.

Kansen
De archeologe ziet kansen voor onderzoek naar religie en rituele praktijken in de overgangsperiode van de Keltische naar de Romeinse tijd. Over godsdienstbeleving door de Kelten, het oude volk dat de Kempen tijdens de IJzertijd bewoonde, is relatief weinig bekend.

In Empel bij Den Bosch is jaren geleden een soortgelijke cultusplaats uit de Keltisch/Romeinse tijd ontdekt. "Maar het openluchtheiligdom is daar later uitgegroeid tot een grote monumentale, Romeinse tempel”, zegt hoogleraar archeologie Nico Roymans van de Vrije Universiteit in Amsterdam, die de vondst in Peer als belangrijk bestempelt.

Lees het hele artikel in het ED van dinsdag of via de digitale krant.

Volledig scherm

Cranendonck e.o.