Volledig scherm
Het bevrijdingsvuur hield dit jaar ook stil bij het monument aan de Panweg in Maarheeze. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Herdenking bevrijding: Lopend vuurtje door Cranendonck

CRANENDONCK - De herdenking van de bevrijding van Cranendonck, die in het teken stond van het doorgeven van de vrijheid, ging zaterdag als een 'lopend vuurtje' langs acht oorlogsmonumenten in de gemeente.

Op 20 en 21 september was het 74 jaar geleden dat Cranendonck werd bevrijd. Dit wordt volgens goed gebruik op de eerstvolgende zaterdag herdacht met het doorgeven van een brandende fakkel en het leggen van bloemen bij oorlogsmonumenten.

Voor het eerst hield de colonne wapenbroeders, veteranen en atleten, die het bevrijdingsvuur droegen, halt bij de monumenten aan de Panweg in Maarheeze en de Toom in Budel. Nieuw was ook de doorgang door Budel-Schoot. Voor deze opzet is gekozen door het Comité Herdenking Bevrijding Cranendonck, dat de lokale organisatie van de herdenking op zich heeft genomen. Ze kwam tot dit initiatief nadat Stichting Fakkelestafette Weert vorig jaar de laatste regionale Fakkelestafette hield.

Kinderen

Niet alleen de estafette stond in het teken van het doorgeven van de vrijheid. Leden van het comité hebben het oorlogsverhaal van de gemeente Cranendonck de voorbije weken op acht basisscholen verteld. Jan Verheyden: ,,Graag hadden we nu ook wat meer kinderen gezien, maar zaterdagmiddag is natuurlijk een lastig moment voor kinderen en hun ouders." Ger Barents, die al 66 jaar betrokken is bij de Fakkelestafette, benadrukt daarom het belang van het scholenproject: ,,De mensen die vroeger bij deze herdenking aanwezig waren hadden de oorlog nog meegemaakt. Vaak kenden ze de slachtoffers persoonlijk."

De gastles inspireerde Amé Snik uit groep 8 van OBS Cranendonck tot een gedicht dat ze zaterdag voorlas bij het monument Pan 1943 in Maarheeze. Dit monument herinnert aan het geallieerde vliegtuig dat in 1943 in het natuurgebied neerstortte. Drie bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Annie Joosten zag het vliegtuig neerstorten: ,,Regelmatig brengen nabestaanden nog een bezoek aan het monument."

De Fakkelestafette werd zaterdagavond afgesloten met een herdenkingsdienst in de OLV Visitatiekerk in Budel. Daar brandt voortaan ook het 'originele' bevrijdingsvuur, dat vrijdag nog een keer werd aangewakkerd in de St. Martinuskerk in Weert.