Volledig scherm
Ook rond de hockeyvelden hangen borden met het begrip 'Rookvrij'. © Jen Mansvelt

Hockeyclub Cranendonck volledig rookvrij

MAARHEEZE - Hockeyclub Cranendonck (HCC) is de eerste (buiten-)­sportvereniging in Cranendonck die met ingang van het nieuwe seizoen, 1 september, helemaal rookvrij is.

In het clubgebouw op sportpark De Romrijten mag – natuurlijk –al lang niet meer gerookt worden. Nu worden ook het terras bij de kantine en het terrein tussen de hockeyvelden gebieden waar de sigaret en ander rookgerei niet meer te zien zullen zijn. ,,Roken en sport is een lastige combinatie, dat weten we allemaal”, zegt Martin Daudey, voorzitter van HCC. Hij vertelt dat huisarts Stijn van Kerkhoven, zelf ook hockeyer bij HCC, het initiatief nam om tot een rookvrije vereniging te komen. ,,Die heeft daar flink de schouders onder gezet”, aldus Daudey.

,,We willen met dit beleid niet de rokers het leven zuur maken, maar we zijn een vereniging met heel veel jeugdleden. We willen voorkomen dat de kinderen roken normaal gaan vinden”, zegt de voorzitter.

De grote asbak die aan de muur van het clubgebouw hing is al verwijderd. Ook zijn er op allerlei strategische plekken borden ‘Rookvrij’ opgehangen.

Ook de KNHB, de hockeybond, stimuleert het om roken bij de verenigingen tegen te gaan. Hoewel Daudey ervan uitgaat dat iedereen wel snapt dat roken bij een sportvereniging niet zou moeten, houdt hij wel rekening met ‘overtreders’. ,,Daar zullen we best wel eens tegenaan lopen, maar dan zullen we ze op een vriendelijke manier aanspreken”, zegt de voorzitter.

HCC heeft ook overleg gehad met de andere gebruikers van het sportpark. ,,Ze staan wel open voor het idee, maar op dit moment zijn ze daar nog niet aan toe.”