Volledig scherm
Militaire voertuigen bekijken in Maarheeze © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Kijkdag militaire voertuigen in Maarheeze trekt kijkers en kopers

MAARHEEZE - Behoorlijk wat belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de kijkdag om zo’n 25 militaire voertuigen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog (waaronder tanks en rupsbandvoertuigen), grote volglichten en militaria van dichtbij te kunnen bekijken.

Fons Robijns uit het Belgische Hechtel-Eksel bekijkt samen met Jos Smeets een aantal voertuigen van heel dichtbij. Ieder detail wordt onder de loep genomen en beoordeeld op originaliteit. Robijns heeft interesse in een van de voertuigen en heeft al een bedrag in gedachten. “Het is een mooie hobby om het voertuig te restaureren, maar ook om er daarna in mee te doen aan herdenkingstochten”, vindt hij.

Veel kijkers vergapen zich aan de volglichten van 1,5 m doorsnee. “Dat is een aardig leeslampje”, grapt een van de bezoekers. Als een van de tanks gestart wordt, trekt dat meteen de aandacht van een groot deel van de aanwezigen. De meeste aanwezigen zijn kijkers. De een is geïnteresseerd in de techniek van de voertuigen, een ander in de geschiedenis. Ook wordt er links en rechts gediscussieerd over de verschillen tussen de voertuigen van Amerikaanse en Engelse makelij. “De Amerikaanse voertuigen hebben meer snufjes, de Engelse zijn soberder”, weet een kenner. De kijkdag was in het kader van de internetveiling door Troostwijk Veilingen: troostwijkveilingen.nl.

Lees alles in het ED van maandag of in de digitale krant.

Cranendonck e.o.