'Leegstand komt Budels gebouw niet ten goede'
BUDEL-DORPLEIN - Het voormalige asielzoekerscentrum in de Cantine in Budel-Dorplein biedt vanaf augustus onderdak aan Poolse arbeidsmigranten. Zaterdag was de officiële ingebruikname. Verschillende omwonenden maakten van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen in het rijksmonument.
Met onder meer een Fiat 126 P ‘Polski’ en gerechten als pierogi verkeerde de Cantine zaterdag helemaal in Poolse sferen. Uitzendbureau E&A hield de open dag onder meer om vragen van omwonenden te beantwoorden. Bas de Cock, manager huisvesting bij E&A: “Er bestaan behoorlijk wat vooroordelen over Poolse arbeidsmigranten. We kunnen ons echter pas bewijzen als we ergens zijn neergestreken. Het is allemaal niet zo spannend. Het zijn vooral stelletjes die hier hun intrek nemen.” Het uitzendbureau heeft verschillende huismeesters aangesteld. Ook is er een huishoudelijk reglement waaraan de bewoners zich moeten houden.
Maximaal tweehonderd
Na eerst de komst van enkele tientallen uniforme bedrijfsautootjes, hebben tot op heden ruim honderd Polen hun intrek in het rijksmonument genomen. Volgens E&A worden dit er maximaal tweehonderd. Het uitzendbureau wil de deuren van het complex vaker openzetten voor de inwoners van Dorplein. De Cock: “Er is al een overeenkomst met een lokale stichting voor het gebruik van de theaterzaal.”
Vanaf 2007, voordat er opnieuw asielzoekers in de Cantine werden gehuisvest, bood het complex voor de laatste keer enige tijd onderdak aan Polen. Nadat een nieuwe lichting asielzoekers eind vorig jaar afscheid nam stond het rijksmonument opnieuw leeg.
Frisser en kleurrijker
Ryan Frints vindt het een goede zaak dat de Cantine weer in gebruik is. “Leegstand komt het gebouw niet ten goede. Het ziet er nu weer een stuk frisser en kleurrijker uit”, vertelt de Dorpleinse tijdens een rondleiding.
Met oude legerjeeps en een fotogalerij van de eerste Polen, die kort na de Tweede Wereldoorlog hun intrek in de Cantine namen, werd ook een brug naar een verder verleden geslagen. “Daar ben ik heel blij mee”, zegt Leon Osinski. Zijn vader Kazimierz, die met de geallieerde strijdkrachten had meegevochten, bleef na de oorlog in Nederland. Osinski: “Mijn vader is hier in 1947 aan de slag gegaan bij de zinkfabriek. In Budel-Dorplein heeft hij mijn moeder Barbara ontmoet.” Zij verrichtte zaterdag de opening. Ook van de vader van omwonende Tilly Jawulski hangt een groot portret in de Cantine. Ze stoort zich aan de beeldvorming over Poolse arbeidsmigranten. Jawulski: “Regelmatig voel ik me geroepen om hen te verdedigen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?