Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Maarheezer Frisdrankproducent Refresco moet afblijven van dieper grondwater

MAARHEEZE - Bottelaar Refresco, met een grote vestiging in Maarheeze, krijgt geen vergunning om water op te pompen uit diepere grondlagen. Dat is de uitkomst van een bezwaar bij de provincie door de Brabantse Milieufederatie (BMF).

Het bedrijf wil meer en dieper grondwater oppompen omdat het ondiepe water steeds meer verontreinigd raakt. De vergunning zou het voor Refresco mogelijk hebben gemaakt om twee keer zoveel grondwater op te pompen tot 175 meter. Volgens de milieufederatie zou het grootste deel van dit water uit het grondwaterpakket komen waaruit ook drinkwater gewonnen wordt. 

BMF is blij met het besluit van de provincie om geen watervergunning te verlenen. Die vindt het verkeerd om commerciële bedrijven meer ruimte te geven om water op te pompen uit een laag die bestemd is voor drinkwater.

,,Mede als gevolg van de klimaatverandering is schoon zoet water wereldwijd een steeds schaarser goed aan het worden. Ook Brabant heeft te maken met verdroging. Daarnaast zijn de ondiepe waterpakketten steeds vaker vervuild met mest en bestrijdingsmiddelen, waardoor ze steeds minder geschikt zijn voor de drinkwatervoorziening. De provincie is nu dan ook terecht voorzichtig met de diepe grondwaterpakketten door deze niet weg te geven aan een commercieel bedrijf", schrijft de Brabantse Milieufederatie in een persbericht.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement