De spoorwegovergang in Budel-Schoot.
Volledig scherm
De spoorwegovergang in Budel-Schoot. © Google Streetview

Machinist rijdt stapvoets en claxonnerend door Budel om inwoners aan trein te laten wennen

BUDEL - Door de komst van een nieuwe vervoerder komt er deze week een eind aan een jarenlange stilte op het spoor tussen Hamont (België), Budel en Weert. En om de buurtbewoners en weggebruikers te laten wennen zal de machinist tijdens zijn eerste paar ritten stapvoets rijden en claxonneren, kondigde spoorbeheerder ProRail woensdag aan.

Jarenlang reed er slechts sporadisch een trein over het kleine stukje IJzeren Rijn. Vanwege de komst van een nieuwe vervoerder zal er vanaf deze week weer regelmatig een trein over het traject rijden. De goederenvervoerder heeft toestemming voor tien ritten per week maar vooralsnog zal hij zich beperken tot twee ritten per week, is de verwachting. Wie de vervoerder is, maakt ProRail niet bekend.

Over maatregelen op een onbeveiligde overweg in Budel-Schoot vinden nog gesprekken plaats. Als het aan ProRail ligt verdwijnt de overweg. ,,Maar daar beslissen we niet alleen over'', aldus een woordvoerder. 

Inwoners van Budel-Schoot vrezen voor het wegvallen van de spoorverbinding. ,,Dan verliezen we de sociale binding met het dorp totaal", zegt een buurtbewoner. Meer inwoners zijn bang dat ze afgesloten worden van het dorp. Volgens hen is De Heuvel een belangrijke route voor nieuwe ontwikkelingen in de toekomst. In Budel-Dorplein wordt gewerkt aan een duurzaamheidscampus en industriepark voor grote bedrijven binnen de circulaire economie. Vracht- en bestemmingsverkeer zou dan vaak ook juist over de spoorwegovergang aan de Heuvel rijden. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement