Volledig scherm
Het nieuwe gemeenschapshuis dat momenteel wordt gebouwd in Budel. © -

Meubels voor De Borgh kunnen besteld worden

BUDEL - Voor een aantal fracties was het voorstel, waarin werd gevraagd om een aanvullend krediet van een half miljoen euro voor te schieten voor de aanschaf van de inrichting van gemeenschapshuis De Borgh, nog net geen hamerstuk. Dat bleek dinsdagavond tijdens de vergadering van de adviescommissie van de Cranendonckse gemeenteraad.

Het voorstel voor de inrichting en exploitatie stond begin maart, net voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook al op de rol. Tijdens een rumoerige raadsvergadering bleek het voorstel op dat moment nog niet rijp voor behandeling. Hoe anders verliep de commissievergadering. ,,Het is geen hamerstuk, maar het neigt er wel naar", liet Koen van Laarhoven (Cranendonk Actief) zich ontvallen.

Complimenteus

De fracties waren verder complimenteus en lovend over het exploitatieplan dat door Stichting De Borgh is opgesteld voor de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat. Begin dit jaar werd duidelijk dat het door de raad beschikbaar gestelde budget van 5,7 miljoen euro onvoldoende is om De Borgh te verbouwen en van een goede inrichting te voorzien. Daarvoor blijkt een half miljoen euro extra nodig. Dit bedrag wordt over een periode van vijftien jaar terugbetaald als aanvullende huur door de stichting. Inclusief rente komt dit neer op bijna 39.000 euro per jaar. Het bestuur van De Borgh heeft hierbij wel aangegeven dat het hiervoor een garantstelling van bijna 15.600 euro vanuit de gemeente noodzakelijk acht. Deze garantstelling lijkt één van de weinige discussiepunten tijdens de raadsvergadering. Verschillende fracties vonden een looptijd van vijftien jaar te lang voor de garantstelling. Onder meer Carry van Rooij (Elan) vond een kortere periode realistischer. Hans Teklenburg (CDA) stelde voor eerst het door de stichting verwachte break-even-moment in 2023-2024 af te wachten. Teklenburg: ,,Dan kunnen we tijdig bekijken of nog aanvullende maatregelen nodig zijn." Het tweetal kreeg onder meer bijval van Jordy Drieman (VVD): ,,Hier past geen termijn van vijftien jaar bij. Ook wij zien meer in een stapsgewijze aanpak. Dat houdt iedereen scherp."