Volledig scherm
De Cantine in Budel-Dorplein tijdens de Open Monumentendag. © Bert Jansen

Naar Cinema Walburg was echt een uitje in Budel-Dorplein

BUDEL-DORPLEIN - Herinneringen aan vroeger, maar ook nieuwsgierigheid, brachten zondag honderden mensen op de been in Budel-Dorplein en Hamont-Achel. Daar openden Cinema Walburg en het Cantine-theater de deuren in het kader van Open Monumentendag.

Het bioscoop- en theaterbezoek riep vooral bij veel zestigers en zeventigers uit de grensstreek herinneringen op aan vervlogen tijden. Het theater in het gebouw De Cantine in Dorplein, dat aanvankelijk werd gebruikt als eet-, ontspannings- en feestzaal voor de werknemers van de zinkfabriek, deed later ook dienst als filmzaal en discotheek. ,,Het gebouw zit prachtig in elkaar", vindt Guido Tijskens uit Hamont."

Ook Budelnaar Toon Goijens is enthousiast: ,,Een van de redenen dat ik hier ben is de formidabele akoestiek van deze ruimte. Bijna 40 jaar geleden heb ik hier met verschillende koren opgetreden. Nu ben ik terug om te kijken of de akoestiek nog steeds zo goed is."

Opgeknapt

De theaterzaal is onlangs door vrijwilligers opgeknapt en klaargemaakt voor nieuwe culturele activiteiten. ,,Buiten de wekelijkse repetities is er bijna ieder weekend wel iets te doen. Maar voordat we echt kunnen gaan programmeren, moet eerst de horecavergunning rond zijn", zegt Michel van Gansewinkel van stichting Rehabilitatie Cultuur Erfgoed 'Parels van Dorplein'. Hij verwacht dat dit nog een paar maanden in beslag zal nemen.

Bij Cinema Walburg in Hamont was het gistermiddag een komen en gaan van bezoekers. Bij hoge uitzondering konden zij onder meer de nog werkende Bauer-projector bezichtigen. Karoline van Mol uit Hamont: ,,Ik kom hier regelmatig, maar de kleedkamers had ik bijvoorbeeld nooit eerder van binnen gezien. Gelukkig staat deze bioscoop er nog, er zijn al te veel van dit soort oude gebouwen gesloopt."

Aan de knusse bar werden ondertussen volop herinneringen opgehaald. ,,In mijn beleving is er niets veranderd. Vroeger toen ik in Budel-Schoot woonde gingen we regelmatig naar de film in Hamont. Dat was in die tijd echt een uitje", zegt Henriëtte van Mierlo-Rademakers.