Volledig scherm
© Thinkstock

Negen gemeenten in Zuidoost-Brabant onder toezicht provincie vanwege statushouders

REGIO - Een groot deel van de gemeenten in Zuidoost-Brabant is vanwege gebrekkige huisvesting van statushouders onder toezicht van de provincie gesteld. Recent zijn Bladel, Cranendonck, Heeze-Leende, Laarbeek en Waalre onder (een lichte vorm van) curatele gezet.

Volgens 'Den Bosch' hadden de gemeenten op 1 augustus te weinig statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning) aan een dak boven het hoofd geholpen. Eerder werden reeds Best, Nuenen, Reusel-De Mierden en Veldhoven onder toezicht gesteld. De gemeenten krijgen pakweg anderhalf jaar om alsnog te voldoen aan de taakstelling die door het Rijk is gesteld voor huisvesting van vergunninghouders.

Een woordvoerder van de provincie stelt dat er voor Cranendonck sprake is van verzachtende omstandigheden. De gemeente heeft zich de afgelopen jaren geconcentreerd op de opvang van asielzoekers. De voormalige Nassau Dietzkazerne biedt voor zeker tien jaar ruimte aan pakweg 1700 vluchtelingen. De negen gemeenten staan onder 'licht toezicht': ze moeten zelf een plan opstellen om de achterstand in te halen.

Als dat onvoldoende resultaat oplevert, zijn nog verschillende opties mogelijk: van bestuurlijk overleg tot het voor rekening van de betreffende gemeente realiseren van opvang.

Cranendonck e.o.