Nieuwjaarszingen in Soerendonks dialect
SOERENDONK - Het nieuwjaarszingen op oudjaarsdag in Soerendonk mag niet verdwijnen. Om te voorkomen dat het in de vergetelheid raakt is het ‘promotieteam Nejjoar-zinge’ opgericht.
Alle kinderen van basisschool St. Joan hebben een wel heel bijzondere gastles gekregen. De tot ‘mèster’ verheven Arian Compen (49), in de regio bekend als tonprater, verzorgde er in alle groepen een lesje nieuwjaarszingen in het Soerendonkse dialect.
Minder belangstelling
,,Al verschillende jaren zien we dat de belangstelling voor het nieuwjaarszingen minder wordt. Er komen steeds meer mensen in het dorp wonen die de traditie niet kennen”, zegt Compen. ,,Dat is jammer, want het hoort wel bij ons Zurrikse erfgoed. Mijn opa en oma zongen het al”, vindt hij. Met lede ogen ziet hij ook aan, dat het Soerendonkse dialect langzaam aan het verdwijnen is.
Dat constateert ook het bestuur van Stichting Jeugdwerk Soerendonk (SJS). Samen met Compen en Hennie Driessen, voorzitter van Dorpsraad Zurrik, besluiten ze tot actie: het promotieteam Nejjoar-zinge moet zorgen dat de traditie voor Soerendonk behouden blijft. ,,De school wilde direct meewerken en stemde in met de gastlessen”, aldus Rie-Jeanne Ras van SJS. Hennie Driessen wordt bereid gevonden om in alle groepen het nieuwjaarslied te introduceren en Arian Compen wordt tot ‘mèster’ gebombardeerd om het nieuwjaarslied aan te leren: ,,De kinderen waren allemaal even enthousiast. Als ik ze geloven mag, gaan ze allemaal het dorp rond.”
Zurriks
En passant heeft hij de kinderen ook het nodige ‘Zurriks’ bijgebracht. ,,Veel kinderen vertellen dat ze hun ouders en grootouders regelmatig dialect horen praten, maar zelf doen ze dat bijna niet meer. En dat is jammer”, vindt Compen. Door het opnieuw aanleren van het liedje, hoopt het promotieteam dat ook de ouders weer enthousiast worden en thuis nog eens willen oefenen met de kinderen. Niemand kan zich verschuilen achter de smoes dat de tekst niet meer bekend is: de kinderen hebben een flyer met de tekst meegekregen en er komt ook een filmpje met tekst en muziek op Youtube.
Huis-aan-huis wordt ook nog een flyer bezorgd. Aan de voorkant staat ‘Wi-j zien toes. Zinge mèr!’ , aan de achterkant staat nog eens de tekst van het lied. De bedoeling is, dat de zingende kinderen beloond wordt met wat muntgeld. De gemeente Cranendonck schenkt iedere zanger die bij gemeenschapshuis Den Donck komt een euro. Het nieuwjaarszingen is dit jaar op zaterdag 30 december, van 8.00 tot 12.00 uur. Compen en Driessen zetten zich ook actief in om het dialect te behouden: Compen verzorgt een dialectrubriek in een van de weekblaadjes, Driessen zorgt dat de vergaderingen van de dorpsraad in het dialect gehouden worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer