Volledig scherm
Vier vrijwilligers van het Onthaalteam op het station van Maarheeze. fOTO Kees Martens/fotomeulenhof

Onthaalteam Cranendonck helpt toerist en zorgt voor veilig gevoel

BUDEL - Het Onthaalteam bestaat uit mensen die via de afdeling Werk en Inkomen binnen het team terechtgekomen zijn. "Het zijn mensen die een uitkering ontvangen en in ruil daarvoor iets terugdoen voor de gemeenschap. Er zit geen dwang achter", zegt wethouder Jan van Tulden (Cranendonck Actief, sociale zaken). "Ze zijn niet in dienst van de gemeente. Ze doen dit op vrijwillige basis", aldus burgemeester Marga Vermue.

Het mes snijdt daardoor aan meerdere kanten: de vrijwilligers hebben een zinvolle tijdsbesteding, het moet de sociale veiligheid bevorderen, het kost de gemeente geen geld en de inzet van het team is nuttig voor de doelgroep. Die doelgroep betreft dan vooral mensen die in Cranendonck op bezoek zijn. "Ze zullen te zien zijn op plekken waar toeristen komen. Ze kunnen de mensen welkom heten - vandaar de naam Onthaalteam -, de weg wijzen en attent maken op het VVV-kantoor of ze wijzen op activiteiten", aldus Vermue.

Ook mogen de Onthaalteamleden mensen aanspreken op hun gedrag. Verder is het team aanwezig op plekken die inwoners als niet-veilig ervaren. Een voorbeeld is de openbare ruimte rond station Maarheeze. Ook op de weg tussen Budel en Maarheeze zal het team opereren. Met name daar kunnen de teamleden asielzoekers die van de Nassau-Dietzkazerne naar de dorpen lopen, wijzen op de regels in het verkeer. Bij het station kunnen mensen geholpen worden bij de kaartjesautomaat. De onthaalteamleden zijn herkenbaar aan de zwart- grijs-oranje jas met de tekst 'Onthaalteam Gemeente Cranendonck'.

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant

Cranendonck e.o.