Volledig scherm
Boek van Piet Aarts © Bol.com

Piet Aarts uit Soerendonk schrijft over zijn jeugd

SOERENDONK - Als Piet Aarts uit Soerendonk één ding in zijn jeugd niet heeft gedaan, dan is het gevaar uit de weg gaan. In zijn boek 'Je kunt nog zo lang dood zijn' blikt hij terug op de avonturen in zijn jeugd, maar ook op de jaren van bezinning.

Terwijl moeder boven de was ophangt, steken vrienden Harrie, Leo en Bertus bijna de hele zolder in de fik. Ze binden een lekkende spiritusfles op een modelspoortrein en houden er nadien een lucifer bij. De openingsscène zet de toon voor de rest van het boek dat een aaneenschakeling lijkt van kwajongensstreken, tot uiteindelijk toch de knop om gaat.

Schrijver Piet Aarts (1947), oorspronkelijk geboren in Soerendonk heeft zijn eigen ervaringen gebruikt als inspiratie voor het boek. De titel is gebaseerd op een frase van zijn moeder die regelmatig tegen haar kinderen zei: 'Jullie hebben nog genoeg tijd om dood te zijn.' Waarmee ze wilde zeggen: leef nu. Aarts nam dat advies zonder enige terughoudendheid ter harte. ,,Een van de redenen om het boek te schrijven is dat je tegenwoordig zo vaak hoort dat de jeugd denkt aan zelfmoord. In het boek blik ik terug op de jaren van onbezonnenheid, en de naïeve houding ten opzichte van gevaar. Maar ik wil de lezer ook meenemen in hoe het tij te keren, en de levenslessen die ik leerde."

Het boek vertelt het verhaal over vier ondernemende vrienden die avonturen beleven in het Cranendonck van de jaren vijftig. Aarts is geboren in Soerendonk en opgegroeid in Budel in een gezin met veertien kinderen.

Het boek is te koop bij Boekhandel Heijnen in Den Bosch en via Bol.com.