Volledig scherm
De riooolwaterzuivering in Soerendonk © Waterschap de Dommel

Rioolwaterzuivering Soerendonk weer volledig in gebruik

EINDHOVEN - De rioolwaterzuivering in Soerendonk is weer volledig in bedrijf. De maatregelen die Waterschap De Dommel nam na een mysterieuze verstoring van het zuiveringsproces werpen hun vruchten af. 

Na constatering van een verhoogde concentratie ammonium in het zuiveringsslib op de rioolwaterzuivering is het Waterschap gestart met het verwijderen en vervangen van al het inactieve zuiveringsslib. 

Tot donderdagnacht heeft het waterschap continu gewerkt aan het legen en reinigen van de slibtank. De inname van water op de zuivering heeft tussentijds een aantal keer stil gelegen. In die tijd heeft het rioolstelsel van Cranendonck het afvalwater opgevangen. Dat heeft geen problemen of overstorten veroorzaakt. Vanuit andere rioolwaterzuiveringen zijn vervolgens zes vrachten nieuw slib ingebracht op de zuivering. Sinds zaterdag verbeterde de situatie op de zuivering uur na uur.

De oorzaak van de verstoring van het zuiveringsproces, is nog steeds onbekend. Het terrein is tijdelijk afgezet met hekken. De situatie ter plekke levert volgens het waterschap geen gevaar op voor de volksgezondheid, wel kan er enige geuroverlast zijn.