Volledig scherm
Met een zogenaamde Zuil worden bepaalde gegevens geregistreerd van personen die asiel aanvragen in Nederland. © Twitter @waVaartbroek

'Teleurgestelde' Belg vraagt asiel aan bij azc in Budel

BUDEL - Een 'teleurgestelde' inwoner van België heeft zondag geprobeerd om asiel aan te vragen in Nederland. Dat deed de Belg bij het asielzoekerscentrum van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers in Budel. ,,Het moet niet gekker worden", reageert een van de betrokken agenten, die online melding maakt van het voorval.

Het Asielzoekerscentrum Cranendonck, zoals de opvanglocatie aan de Randweg-Oost in Budel voluit heet, is één van de locaties in Nederland waar asielzoekers geregistreerd worden. Dat wordt gedaan met behulp van zuilen: apparaten die digitale vingerafdrukken, foto's en een digitale handtekening afnemen.

Daar meldde zich zondag ook een persoon met de Belgische identiteit. ,,Het moet niet gekker worden", aldus een agent die op dat moment dienst had bij het azc. Hij wil verder niets over het incident kwijt, maar geeft aan dat de aanvraag geen grap was. ,,Voor die persoon niet. Dit is iemand die teleurgesteld is in de eigen regering."

Of het verzoek officieel wordt toegewezen of afgewezen, wordt later bepaald. De inschrijvingen die zondag binnenkomen, worden pas later behandeld. ,,Maar je kunt het denk ik wel raden."

Het COA heeft zo'n zestig locaties in Nederland. Budel-Cranendonck is er daar één van.