Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Toch giftige stoffen over spoor langs Budel-Schoot

BUDEL-SCHOOT - Er worden toch giftige stoffen vervoerd over het spoor tussen Hamont en Weert. Dat zegt spoorvervoerder Lineas die verantwoordelijk is voor de nieuwe transporten. 

Een week nadat bekend werd dat vervoerder Lineas structureel goederentreinen laat rijden tussen Hamont en Weert, hebben zich al meerdere vervoerders gemeld die gebruik willen maken van hun diensten. Lineas laat maximaal tien 'samengestelde' treinen per week rijden tussen Hamont, Budel-Schoot en Weert. Daarin worden meerdere goederen vervoerd van diverse opdrachtgevers. ,,Daar zitten ook chemische stoffen tussen", laat een woordvoerster van Lineas weten. 

Eerder liet ProRail weten dat dit niet het geval was. ,,In een brief van vervoerder Lineas blijkt dat dit eerder niet aan de orde was", laat ProRail weten. ,,Dit is pas zeer recentelijk aan de orde gekomen bij de vervoerder." Volgens ProRail verandert dat niks aan de situatie. Het vervoer van risicovolle stoffen wordt geregeld in de wet basisnet. 

Gevoelig

Ondanks dat Lineas veel aanvragen binnenkrijgt gaan er niet meer treinen rijden over het enige Brabantse deel van de IJzeren Rijn. Wel worden de treinen langer. Lineas begrijpt dat het vervoer van chemische stoffen gevoelig ligt bij inwoners. ,,Maar treintransport is wel een van de veiligste manieren om te vervoeren", zegt een woordvoerster van Lineas. ,,Chemisch transport over de weg vinden we blijkbaar allemaal oké, maar als het over het spoor gaat is het ineens gevaarlijk."

Volledig scherm
© FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement