Volledig scherm
Toon van der Heijden.

Toon van der Heijden uit Soerendonk: moderne boer kan niet zonder glasvezel

SOERENDONK - ,,Glasvezel is een must voor een modern agrarisch bedrijf”, zegt Soerendonker Toon van der Heijden. Veel agrariërs denken er net zo over, bleek donderdag tijdens de infoavond over glasvezel in het Cranendonckse buitengebied.

Aan de eisen die anno 2017 aan het boerenbedrijf gesteld worden, kan een agrariër bijna niet meer voldoen zonder dat hij beschikt over een snelle en betrouwbare glasvezelverbinding. Dat stelt Toon van der Heijden, die dan ook enthousiast is over de plannen om glasvezel in het Cranendonckse buitengebied aan te leggen. ,,We moeten tegenwoordig alle teeltgegevens doorsturen, want afnemers willen precies weten waar de gewassen vandaan komen”, zegt Van der Heijden. ,,Er moeten gegevens naar het ministerie en de veiling en de programma’s waarmee dat moet gebeuren worden steeds groter”, vult hij aan. Nu gebeurt dat nog via een trage koperkabel. ,,Dat duurt soms erg lang en als dan ook nog eens een keer de verbinding uitvalt - en dat gebeurt nogal eens - dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen”, zegt de Soerendonkse agrariër. Ook het binnenhalen op de computer van pakbonnen die de veiling hem toestuurt, verloopt lang niet altijd vlekkeloos. ,,Dat zijn grote bestanden en dat duurt eigenlijk allemaal veel te lang”, vindt hij. 

De glasvezel maakt het hem ook een stuk makkelijker om via de camera zijn varkens in de gaten te kunnen houden. ,,En om de temperatuur in de aardappelopslag en stallen via de iPad optimaal te kunnen regelen”, vult hij aan. Hij kent ook ouderen die glasvezel willen voor de kleinkinderen: ,,Die willen hun mobieltjes overal gebruiken, liefst via een wificode.” Toon Verhoeven wil ook snel glasvezel. ,,Ik kijk nu tv via de schotel, maar bij sneeuw of een flinke regenbui hebben we geen beeld meer. Bovendien wil men dat we allemaal langer zelfstandig blijven wonen. Dan is glasvezel nodig om een camera op aan te sluiten, waardoor ouderen van afstand in de gaten gehouden kunnen worden.” 

Hij snapt dat veel mensen tegen de aanlegkosten van 1815 euro aanhikken: "Het verhoogt uiteindelijk wel de waarde van je huis”, vindt hij. De informatieavond werd door ruim 120 mensen uit het Cranendonckse buitengebied bezocht. In het Cranendonckse buitengebied gaat het om 550 panden die in aanmerking komen voor aansluiting op de glasvezel. Als de helft voor 26 februari via de website aangeeft mee te doen, dan kan er met de aanleg in mei 2018 begonnen worden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement