Volledig scherm
Politieactie in Maarheeze. © Bert Jansen

Veel vraagtekens rond verijdelde helikopterkaping Budel

BUDEL/MAARHEEZE - Het blijft vooralsnog onduidelijk wat zich na de mislukte helikopterkaping in Budel woensdagmiddag precies heeft afgespeeld. Was dat het begin van de achtervolgingen van de Amsterdamse criminelen tot in Maarheeze en het Limburgse Roosteren? 

De vliegveldbeheerder van Kempen Airport merkte daar niets van. De mannen wilden in Roermond de crimineel van Eindhovense komaf Benaouf A. uit de gevangenis bevrijden. Hoe konden eventuele metgezellen ontkomen? Het lijkt onwaarschijnlijk dat zowel de BMW als de Audi die later werden gestuit door arrestatieteams in Budel waren. De politie was immers van de kapingspoging op de hoogte. Op strategische plekken rond het vliegveld moeten politiemensen klaar hebben gestaan om in te grijpen. Zeker omdat de nabijgelegen A2 een snelle vluchtroute biedt.

Liquidatiewereldje

In het liquidatiewereldje laten daders een auto nooit achter zonder deze in brand te steken en alle sporen te wissen. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de kaper of kapers hun auto zouden achterlaten bij het vliegveld. Waarschijnlijk zijn ze afgezet. Dat kan de aanwezigheid van de metgezellen in de blauwe BMW verklaren. Die belandden even later negen kilometer verderop in Maarheeze in de berm tijdens een achtervolging. Een ooggetuige zag een man geblinddoekt en geboeid langs de weg zitten. In de bagageruimte van de BMW lagen autobanden en touwen. Had dat in de buurt van Roermond aan de heli bevestigd moeten worden? Zwaarbewapende arrestatieteamleden zochten rond half vijf 's middags met hulp van een politiehelikopter in de bosrijke omgeving twee of drie gevluchte 'Noord-Afrikaanse mannen'. Ze doorkruisten maisvelden en zochten in sloten en duikers. Tevergeefs.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Politieactie in Maarheeze. © Bert Jansen

In Oud-Roosteren werd even voor half drie een gehavende Audi na een wilde achtervolging gestuit. Er lijkt onderweg al geschoten te zijn. De inzittenden vluchtten. Het arrestatieteam schoot een van hen dood en pakte volgens een getuige de tweede inzittende op. Wat deed de wagen in die omgeving? Het is niet ondenkbaar dat de Amsterdammers in de buurt van Roermond na de bevrijding rap met Benaouf A. wilden overstappen in de snelle auto.

Aanhoudingen

Het lijkt erop dat de politie niet exact weet hoeveel mannen voortvluchtig zijn. In Maarheeze had ze het immers over 'twee of drie'. De politie meldde 's avonds drie aanhoudingen. Volgens ooggetuigen zijn er twee mannen gepakt, in Roosteren en Maarheeze. Bij de verijdelde kaping in Budel moet dus één man in de boeien zijn geslagen. De politie onthoudt zich van ieder commentaar. Zelfs al zouden de voortvluchtige mannen de komende dagen worden opgepakt, deelt de Amsterdamse politie geen informatie. Ze wil de zaak eerst volledig onder controle hebben.

Volledig scherm
Politieactie in Maarheeze. © Bert Jansen