Volledig scherm

VOG moet gratis voor alle vrijwilligers in Cranendonck

CRANENDONCK - De gemeente Cranendonck wil dat meer vrijwilligers in aanmerking kunnen komen voor een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Omdat een pilot van de overheid zo ver nog niet gaat, betaalt de gemeente ze uit eigen zak.

Om seksueel grensoverschrijdend gedrag in het vrijwilligerswerk te voorkomen is in 2012 de landelijk pilot ‘gratis VOG voor vrijwilligers' gestart. Elke vrijwilliger die met minderjarigen werkt, kan zijn VOG vergoed krijgen door de overheid. Maar op dit moment moeten veel vrijwilligers, bijvoorbeeld in de ouderenzorg, nog betalen voor een VOG.

Gedragsverklaring
Die gedragsverklaring wordt uitgegeven door de gemeente en is bij veel vrijwilligerswerk vereist, met name in werkzaamheden met kwetsbare groepen. Maar steeds meer vrijwilligersorganisaties laten de eis voor een gedragsverklaring achterwege vanwege de grote kostenpost in combinatie met beperkte budgetten. Een VOG kost sinds maart vorig jaar 41 euro. Een jaar eerder was dat nog 30 euro. Die verhoging valt volgens gemeenten niet te rijmen met de door het kabinet en de gemeente gevraagde grotere rol van vrijwilligerswerk in de samenleving. Daarom heeft Cranendonck, net als andere gemeenten in Nederland, bij het ministerie om aandacht gevraagd om de regeling landelijk aan te passen. Tot die tijd wil de gemeente de gedragsverklaringen uit eigen zak betalen.

Regeling uitbreiden
Cranendonck wil dat de Tweede Kamer de regeling uitbreidt omdat de hoge kosten van een VOG een zware last zijn voor vrijwilligersorganisaties. Cranendonck gaat daarom de regeling promoten en gedurende één jaar extra aanvragen van VOG's gratis verstrekken. Het gaat daarbij om vrijwilligers die niet onder de huidige regeling vallen maar waarbij voor de uitvoering van het vrijwilligerswerk wél een VOG vereist is. Volgens Cranendonck is een VOG een goed instrument om de kwaliteit van het vrijwilligerswerk te waarborgen.

Het experiment heeft een maximum van honderd aanvragen en wordt aan het einde van het jaar geëvalueerd. ,,We willen hiermee op een laagdrempelige manier aandacht vragen voor het belang van een VOG en onze verenigingen stimuleren ermee te gaan werken", zegt burgemeester Marga Vermue. ,,Zo proberen we binnen het vrijwilligerswerk een bijdrage te leveren aan de sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag helpen te voorkomen.”

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Cranendonck e.o.