Volledig scherm

Wethouder Adams struikelt over zijn ambitie en over Cranendoncks gehannes

CRANENDONCK - Eén op de drie wethouders haakt voortijdig af. Steeds meer gemeenten nemen daarom geen risico meer bij de vorming van een college.

Wethouders-kandidaten moeten niet alleen van onbesproken gedrag zijn, zij moeten ook aantoonbaar over bestuurlijke kwaliteiten beschikken. Ook voor Cranendonck was dat in 2014 aanleiding om de kandidaten voor de drie wethoudersposten aan een assessment – een soort proeve van bekwaamheid – te onderwerpen. Inmiddels zijn twee wethouders gesneuveld: Carola Meuwissen ondanks een assessment en Gerard Adams dankzij een assessment.

Dat een goed verlopen assessment geen garantie is voor een geslaagd wethouderschap bewijst het voortijdige vertrek van Meuwissen. Dat een assessment geen enkele zin heeft en zelfs meer kwaad dan goed doet, als de selectieprocedure verder op z’n janboerenfluitjes – lees slecht en slordig – wordt afgehandeld, toont de gang van zaken rond Adams aan. Adams deed een assessment waaruit volgens hem bleek dat hij geschikt was voor de functie maar dat zijn bestuursstijl niet past bij de rest van het college van B en W. Die uitkomst werd pas besproken in een teamsessie van het college, nadat hij al als wethouder was geïnstalleerd. Adams dacht er wel mee weg te komen, maar voor de coalitiepartijen CDA en Cranendonck Actief! was het reden om niet met de VVD’er verder te willen.

Wat volgde was een beschamende vertoning, waarbij naar buiten toe werd verkondigd dat Adams vanwege privé-problemen al na enkele weken was opgestapt als wethouder. Inmiddels ligt de waarheid op straat: geen privé-sores van Adams maar amateuristisch gehannes met een benoemingsprocedure. Gerard Adams was eerder wethouder in zijn woonplaats Valkenswaard en in Grave. Hij stond te popelen om weer als wethouder aan de slag te gaan en meldde zich meteen na het vertrek van Meuwissen in Cranendonck. Hij wilde te graag en werd daarmee het slachtoffer van zijn eigen ambitie en van Cranendonckse klunzigheid.

Cranendonck e.o.