Volledig scherm
ED-verslaggever Sander Cox © Bert Jansen

Zware 20e editie toertocht Mendig-Budel: 240 kilometer met hagel, regen en wind

BUDEL - Hagel- en regenbuien. Wind op kop. Het weer maakte de 20e editie van de 240 km lange toertocht Mendig-Budel tot een heroïsche editie. Verslaggever Sander Cox fietste 'm zaterdag voor de derde keer uit.

Als fervent toerfietser voel je je soms net een vrouw die niet weet wat ze aan moet doen. Wel of geen regenjas? Wel of geen arm- en of beenstukken? Ondershirt met lange mouwen of is een hemd genoeg? Het zijn van die vragen die me de hele week bezighouden.

Wielerwet
Voor de zekerheid neem ik maar zoveel mogelijk fietskleding mee. Zaterdagochtend zie ik dat het kwik in de Duitse Eifel nauwelijks de 15 graden aantikt. Dat is precies de temperatuurgrens voor beenstukken.

Aangezien ik bijna 3.000 hoogtemeters moet overwinnen, neem ik die ongeschreven wielerwet voor lief. Die benen krijg ik vandaag heus wel warm. Tot een halfuur voor de start twijfel ik nog of dat ik één van mijn drie kostbare achterzakjes ga volstoppen met een befrommelde regenjas. Het is mijn vriendin die mij over de streep trekt. Dan toch maar een bochel.

Hoe ver nog?
Vlak voor de derde en laatste stop zie ik de derde bui van de dag alweer hangen. Je zou bijna zeggen dat het went. Gelukkig is dit de laatste. Als we de 200 km-grens zijn gepasseerd, hoor ik alleen nog maar het geluid van schrapende kettingen. Mijn ‘ploeggenoten’ zijn net als ik te moe om te praten. Hoe ver nog? Dat is het enige waar ik mee bezig ben.

Van de 310 deelnemers haalden er bijna 300 de eindstreep op de Markt in Budel. Vanwege het jubileum werd dit jaar ook een verkorte versie van 120 km georganiseerd. De eerste editie van Budel-Waldfeucht-Budel trok meteen 150 deelnemers. Voor de organisatie reden genoeg om hier volgend jaar mee verder te gaan.

Lees maandag het hele artikel in het ED of in de digitale krant.

Cranendonck e.o.