Volledig scherm
Het doek Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan (1872-1944), gemaakt in New York, uit de collectie van het Haags Gemeente museum.

2017: het jaar van Dutch design

EINDHOVEN - Heel veel Van Doesburg, nog meer Mondriaan en – overtreffende trap – nog veel meer eigentijds design. 2017 wordt het jaar waarin Nederlands design wordt gevierd, zoveel is duidelijk. Maandag werd in het Van Abbemuseum in Eindhoven het programma van het project Van Mondriaan tot Dutch design gepresenteerd.

In 1917 werd in Leiden de Nederlandse kunststroming De Stijl opgericht door kunstenaar Theo van Doesburg. De nieuwe ideëen van die groep, waar ook collega-kunstenaars Bart van der Leck en Piet Mondriaan en architect Gerrit Rietveld onderdeel van uitmaakten, inspireren nog altijd. Sterker: het Dutch design, de laatste 25 jaar wereldwijd bejubeld, wordt eenzelfde vernieuwingsdrang toegedicht als de smaakmakers van honderd jaar geleden.

2017 is helemaal het jaar van het Nederlands design.

In Brabant tonen verschillende musea hedendaags Dutch Design en Eindhoven staat van het voorjaar tot de herfst bol van design. In 2017 wordt ook de eerste editie van de World Design Expo (WDE) gehouden. Dat evenement vindt plaats parallel aan de DDW, maar begint al eerder, in de zomer van 2017 met de bouw van een tijdelijk stadhuis op het Ketelhuisplein op Strijp-S.

De eerste editie van dat vierjaarlijkse evenement moet samen met de DDW 400.000 bezoekers trekken.

Lees het hele artikel dinsdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement