Volledig scherm
© Tjeerd Royaards

5 redenen om uit te gaan: Spotprent, rednecks en koffie

In Veldhoven zijn de allerbeste politieke spotprents van 2018 samengebracht, verantwoord koffiedrinken en een roemruchte Amerikaanse rock-'n-rollmachine op Strijp-S, gratis buitenfilm op twee plekken in Eindhoven en een bijzonder klassiek concert bij de Genneper Hoeve.

Cartoons: Beste politieke cartoonisten samen in 't Oude Slot Veldhoven

Trump, #metoo, Facebook, dividendbelasting, Brexit en Zwarte Piet: het zijn enkele typische '2018-onderwerpen' die terugkomen op de expositie De 100 beste cartoons - Inktspotprijs 2018 in Museum 't Oude Slot in Veldhoven. De Inktspotprijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste politieke tekening van het jaar. De expo laat de 100 ingezonden en genomineerde spotprenten zien voor de 2018-editie. De eerste prijs van deze editie is gewonnen door Tjeerd Royaards (zie illustratie). Zijn tekening Good migrant, bad migrant? werd als beste uitgeroepen. De tweede en derde prijzen zijn respectievelijk voor Tom Janssen met zijn cartoon Geen dividendbelasting en Joep Bertrams met De Schepping. Drie eervolle vermeldingen gaf de jury voor de tekenaars Mirjam Vissers, Bas Palsrok en Pieter Geenen, oorspronkelijk afkomstig uit Asten. Er is ook werk te zien van andere bekende namen zoals Joep Bertrams, Jos Collignon, Tom Janssen, Siegfried Woldhek en Stefan Verwey, maar ook jong talent komt bovendrijven.

> 2 augustus tot en met 8 september, Museum 't Oude Slot Veldhoven.

Klassiek: Ongewoon klassiek

Volledig scherm
© Wout Nooitgedagt

Op 29 juli laat het symfonieorkest Ricciotti Eindhoven kennismaken met Georgische muziek, stukken van Georgische componisten en de virtuoze Georgische klarinettist Levan Tskhadadze. Het concert vindt plaats bij de Genneper Hoeve en is gratis. Het veelzijdige Ricciotti-ensemble wordt ook wel 'het meest onorthodoxe orkest van Nederland' genoemd. Ricciotti brengt deze keer Georgische muziek in al zijn variëteit: klassiek, jazz, pop en volksmuziek.

> Maandag 29 juli, 19.30 uur.

Film: Drie keer gratis buitenfilm bij Natlab en Pand P

Volledig scherm

Wat begint als een gezellig samenzijn, verandert na het diner al gauw als de veerboot vanwege sterke wind niet meer afvaart: de zwoele Italiaanse film A Casa Tutti Bene (foto) is op 26 juli te zien als gratis buitenfilm bij Natlab. Op 27 juli gevolgd door het nieuwste Baantjer-succes Het Begin, waarin een jonge Jurre de Cock (Waldemar Torenstra) begin jaren 80 net rechercheur is bij de Amsterdamse politie. Op 31 juli is het Italiaanse Sette Giorni te zien bij Pand P aan de Leenderweg 65. Deze romantische film uit 2018 speelt zich vrijwel geheel af op een klein eilandje voor de kust van Sicilië. Een man en een vrouw ontmoeten elkaar daar bij de voorbereidingen voor een bruiloft. Het kleine eilandje is totaal niet ingesteld op grote groepen gasten, zodat de kwartiermakers een heftige week tegemoet gaan.

Design: Beyond de koffieketen

Volledig scherm

Er zijn ‘groene koffiebonen' en koffieapparaten worden steeds efficiënter en duurzamer: je kunt ze zelfs leasen tegenwoordig. Maar we zijn er nog niet. Yksi Expo neemt de koffieketen onder de loep, en ontdekt dat er nog veel uitdagingen liggen op het pad naar duurzaamheid. Beyond coffee laat zien hoe ontwerpers die uitdagingen oppakken en met veel creativiteit zoeken naar nieuwe wegen die leiden naar een werkelijk circulaire economie.

Yksi Expo, Strijp-S, 17 juli t/m 12 oktober.

Hardrock: Nashville Pussy intiem in Blue Collar

Wijlen Eindhovens rock-'n-rolltrots Peter Pan Speedrock toerde met deze rednecks uit Nashville heel Amerika door. En keken hun ogen uit. Hun oudgediende voorbeelden van Nashville Pussy zijn dé belichaming van seks, drugs & rock-'n-roll. De Grammy-genomineerde hardrockers strijken zomaar even neer in het intieme Blue Collar op Strijp-S.

> 1 augustus, 20.30 uur

Volledig scherm
© kosteloos