Achttien van het Het Zuidelijk Toneel
Volledig scherm
Achttien van het Het Zuidelijk Toneel © Bart Grietens

‘Achttien’van HZT is meer voorlichting dan theater

De voorstelling Achttien is meer geworden dan gevluchte jongeren die op hun verjaardag naar volwassenheid alsnog op de drempel belanden: wel of niet in Nederland mogen blijven. We kijken naar een onderzoek door vier acteurs, die in het dagelijks leven ook mens en samenleving vooruit proberen te helpen als sociaal werker of hulpverlener in een psychologisch centrum. Een onderzoek naar medeleven. 

Podcast

Centraal op het toneel een knoppenpaneel waar de podcastmaker de uiteenlopende betrokkenen ‘aan’ kan zetten. Letterlijk aanzetten lijkt het, omdat de acteurs voortdurend koptelefoons opzetten, waarna ze beginnen te praten. Ingefluisterd, toegesproken, gesouffleerd: stemmen die alle gezichtspunten naar voren brengen. Het aanhoudend heen en weer lopen en wisselen van mening en rol, creëert een denkbeeldige kluwen met de aanblik van een bord spaghetti. En trek je aan een willekeurige sliert, dan neemt de verwarring alleen maar toe: bootvluchteling, arbeidsmigrant, toelatingsambtenaar, goedbedoelende vrijwilliger, afwijzende burger. Een onderzoek dat droog analytisch lijkt, hoewel je voelt dat het schrijnt.

Voorlichting

En toch zijn we meer bij een voorlichtingsavond aanbeland, dan bij een theaterstuk. Pas helemaal aan het einde maakt het conflict zijn entree als de nuchtere moraal van de beslisser de aanval inzet op de het gelijk van de weldenkende proteststem. Te laat om het stuk nog spanning te geven, en te laat om verder te komen dan waar de discussie al is. Het onderzoek had beter het begin- dan het eindpunt kunnen zijn.

Wie: Het Zuidelijk Toneel met Achttien

Waar: Pand P, Eindhoven

Wanneer: donderdag 27 februari