Volledig scherm
Ashtonia 2019, de Ashton Brothers. © Floris Heuer

Ashtonia-circus trekt 8000 bezoekers, en verlaat Eindhoven met goed gevoel

EINDHOVEN - Ashtonia, het absurdistische spektakel van de Ashton Brothers stond drie weekenden lang in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Het alternatieve circus trok tijdens de negen voorstellingen zo’n 8000 bezoekers . 

Twee seizoenen lang stond Ashtonia in 2017 en 2018 voor meer dan 60.000 bezoekers in een uitverkochte circustent in Zeist. Het avondvullende spektakel van de Ashton Brothers ging voor het eerst op reis en streek negen keer neer in het Klokgebouw, waar het circus nu net is afgebroken.

,, We hebben in Eindhoven echt onze plek moeten veroveren", zegt Peter Kolsters, manager van de Ashton Brothers. ,,Zeist is een dorp, daar stonden we midden in het centrum,  je kon er niet omheen. In Eindhoven gebeurt heel veel, en Strijp-S is niet in het centrum.” Er kon iedere avond 1200 man in. ,,Het laatste weekend zat het helemaal vol. Het eerste weekend hadden  we ook te kampen met Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, een moeilijke periode.”

De locatie in Eindhoven was ‘te gek’ om te spelen, zegt Kolsters. ,,Strijp-S geeft een beetje een Berlijnse sfeer. Er hangt een goede vibe en er gebeurt van alles. Ik kom zelf uit Eindhoven en kwam er vroeger al, toen er nog allemaal hekken omheen stonden.” 

Eindhoven zou voor herhaling vatbaar zijn, vat Kolsters het avontuur samen, alleen komt er geen herhaling meer: Ashtonia stopt. De ‘karavaan van krankzinnigheid’ trekt nu nog verder naar Apeldoorn (vanaf 24 mei op het Zwitsal Terrein) en wordt  met een reeks vanaf 21 juni afgesloten op Slot Zeist. ,,Daarna is het tijd voor iets anders.”

Volledig scherm
Ashtonia in het Klokgebouw. © Floris Heuer