Vlnr: Wethouder Han de Jager, Marte Jongbloed, Hubert Slings, Monique Veldman (Directeur Archeon), Esmee van der Poel
en Bianca Mastenbroek
Volledig scherm
Vlnr: Wethouder Han de Jager, Marte Jongbloed, Hubert Slings, Monique Veldman (Directeur Archeon), Esmee van der Poel en Bianca Mastenbroek © Museumpark Archeon

Bianca Mastenbroek uit Eindhoven wint Thea Beckmanprijs 2019

Met het boek ‘Hendrick, de Hollandsche indiaan’ heeft schrijfster Bianca Mastenbroek uit Eindhoven de Thea Beckmanprijs gewonnen. De prijs werd zaterdag 14 september uitgereikt in het Archeon in Alphen aan de Rijn.  Mastenbroek won ook de prijs van de kinderjury.

Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven jeugdromans die een overtuigende historische insteek hebben. 

Hendrick, de Hollandsche indiaan is een verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse 17e-eeuwse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk. De jury is vol lof over dit ‘spannende en met vaart geschreven avonturenboek’, gebaseerd op historische gebeurtenissen. ‘Een knap geschreven jeugdroman, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Een boek dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.’

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro. Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt  De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Ook deze prijs - een geldbedrag van 500 euro - ging naar Mastenbroek.

De andere genomineerden waren Wilma Geldof (Het meisje met de vlechtjes), Luc Hanegreefs (Volle maen), Martine Letterie (Nooit meer thuis) en Joyce Pool (Het Kompas)

De jury bestond uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).