Zangeres Anneke Grönloh showt haar gouden platen in 1964.
Volledig scherm
Zangeres Anneke Grönloh showt haar gouden platen in 1964. © AGP

Biografie van voormalig Eindhovense zangeres Anneke Grönloh verschijnt met bijzondere vinyl-plaat

EINDHOVEN - Het levensverhaal van het eerste grote Nederlandse popidool, zangeres Anneke  Grönloh, is opgetekend in een boek. De biografie verschijnt donderdag 12 september, bijna een jaar na het overlijden van de voormalig inwoonster van Eindhoven.

Het verhaal is opgetekend door haar manager Bart Peeters uit Maastricht. De eerste druk van de biografie gaat vergezeld van een vinyl-plaat op 10inch-formaat met acht niet eerder uitgebrachte nummers. Daaronder twee live-opnames van de Nationale Songfestivals van 1964 en 1969.

Anneke Grönloh werd in 1942 geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en overleed op 14 september vorig jaar in het Franse Arleuf.  Ze bracht een belangrijk deel van haar jeugd door in Eindhoven. Op het Gemeentelijk Lyceum leerde ze Peter Koelewijn kennen. Ze zouden beiden uitgroeien tot Nederlandse pop- en rockpioniers. Ze trad vaak op met diens band The Rockets en won in 1959 de talentenjacht Cabaret der Onbekenden, live op tv uitgezonden vanuit het toenmalige Carlton Hotel op de Eindhovense Markt. Met  de singles ‘Brandend zand’, ‘Paradiso’, ‘Soerabaja’ en ‘Cimeroni’ scoorde Anneke Grönloh vier nummer 1-hits in 1962 en 1963. Ze woonde toen in Amsterdam. Ook in het Verre Oosten boekte ze grote successen. 

Succes en tegenslag

In het boek schetst Peeters een indrukwekkend portret van de zangeres vol gedetailleerde anekdotes (vaak voorzien van de nodige humor) over de Nederlandse amusementswereld vanaf de jaren vijftig. In het boek komen Anneke Grönloh en de (vak)mensen om haar heen zelf aan het woord. Het verhaal belicht niet alleen de successen, maar ook de tegenslagen in het leven van de oud-Eindhovense, die meer dan vijftig jaar in het artiestenvak actief was. 

Het boek verschijnt bij uitgever JEA en wordt donderdagmiddag 12 september ten doop gehouden in de foyer van theater Carré in Amsterdam.