Volledig scherm
PREMIUM
Brunswijk betrok het publiek af en toe bij de voorstelling. Deze bezoekster smeerde hem op zijn verzoek in met olie. © Foto Kees Martens/Fotopersburo van de Meulenhof BV

Brunswijk komt veel te laat op stoom

RecensieEINDHOVEN - De uitgelaten Braboneger maakt plaats voor de bedachtzame Steven Brunswijk. Wie het typetje dat de Tilburger Brunswijk jarenlang met veel overtuiging op YouTube heeft gebracht, en waar hij zijn bekendheid aan te danken heeft, naast de rustig keuvelende Steven in zijn nieuwe programma zet, gelooft nauwelijks dat het hier om dezelfde persoon gaat. 

Wie: Steven Brunswijk met ‘Van slaaf tot meester’
Waar: Parktheater, Eindhoven
Wanneer: dinsdag 29 januari 2019, Nog te zien: tournee in o.a. Bergeijk, Veghel, Uden, Veldhoven en Deurne

Het extraverte maakt plaats voor rust en nuance. De groteske overdrijving maakt plaats voor een serieuze confrontatie met racisme. De titel ‘Van slaaf tot meester’ doet dat natuurlijk al vermoeden, alleen past het niet meer bij het beeldmerk dat hij van zichzelf gemaakt heeft. Ontmoet de ware Steven. Hij neemt ons mee op zijn uitstapje bij Expeditie Robinson, naar de vlucht voor Bouterse uit Suriname, naar de school van zijn kinderen, om uit te komen op een veiling van slaven. Veel omwegen, zodat we pas laat bij het onderwerp van de voorstelling uitkomen. En net daarvoor ontvlamt de theaterman pas, nota bene als het gaat over iets alledaags als zijn eerste mobiele telefoon.