Marlon Kicken bij zijn boerderij in Sint-Oedenrode
Volledig scherm
Marlon Kicken bij zijn boerderij in Sint-Oedenrode © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Cabaretier Marlon Kicken: Ik word zen als ik koeienstront ruik

EINDHOVEN - Marlon Kicken uit Sint-Oedenrode staat met zijn nieuwe cabaretprogramma 'BaKo' binnenkort in een uitverkocht Parktheater. ,,Dit voelt als ultiem succes."

Hij trok de aandacht als eerste donkere carnavalsprins van Aarle-Rixtel, als ‘tropisch’ tonprater én als Brabantstalig cabaretier.  Na 'Nee Gij!' timmert Marlon Kicken (1973) nu aan de weg met zijn tweede cabaretshow: 'BaKo'. ,,Het staat voor klein geluk. Met een bacosleutel in m’n hand ben ik in m'n element. Als ik ga stappen drink ik liefst een baco, en het staat voor baancommissaris: ruim voor kleurgenoot Shani Davis reed ik al in een strak pakje fanatiek schaats.”

Parktheater

Kicken heeft altijd gedaan waar hij zin in heeft, zegt hij. Hij is geen carrièreplanner: het komt zoals het komt. Toch doet hij het als cabaretier stiekem steeds beter. Een agency (PUURee, met ook Roué Verveer -red) doet tegenwoordig zijn boekingen, hij speelt voor steeds vollere zalen en stond met succes op Lowlands, Zwarte Cross en FestyLand. Op 19 oktober staat hij in een (lang) uitverkochte Philipszaal van het Parktheater, dat in november snel een voorstelling van Kicken bijboekte. ,,Je begint bij ASV in Aarle-Rixtel, dan word je gescout door Helmond Sport  en vervolgens mag je naar PSV. Een vol Parktheater voelt voor mij als het ultieme succes.”

De cabaretier werd geboren op Curaçao, maar groeide op bij een adoptiegezin in Aarle-Rixtel. Dit gegeven speelt in 'BaKo' een grote rol. ,,Mensen zagen mij hier als die ander, maar ik voelde dat zelf helemaal niet zo.” Kicken voelt zich Brabander én Curaçaoënaar. Aan Antillianen vertelt hij trots dat hij prins carnaval was. ,,Daar snappen ze niks van. Maar als ik vertel dat ik net mijn zoveelste paar Adidas-sneakers heb gekocht, een gouden paar nog wel, dan knikken ze begrijpend. Hier zeggen ze: wat moet je daar mee, je lijkt wel een wijf.”

Boerderij

Omdat hij er altijd van droomde op een boerderij te wonen verhuisde hij – met vriendin en drie kinderen - van Aarle-Rixtel naar het buitengebied van Sint-Oedenrode. ,,Ik word helemaal zen als ik koeienstront ruik. We hebben varkens en kippen en als het aan mij ligt komt er ook nog een John Deere bij, dan zou ik echt gelukkig zijn.” Het landelijke leven zorgt voor een goede balans met zijn podiumleven. ,,In de stad zou ik 24/7 met comedy bezig zijn.”

Naast theater houdt Kicken zich ook bezig met film en tv: binnenkort is hij te zien in de serie Smeris. ‘Stand-uppen’ en tonpraten doet hij ook nog steeds. ,,Ik ben selectiever, maar ’s nachts op een biljart in een voetbalkantine er voor een beneveld publiek met gestrekt been ingaan, die spanning wil ik ook niet missen.”

'BaKo', o.a. 12/10 Schouwburg Maastricht (uitverkocht), 14 /10 Den Herd Bladel, 19/10 Parktheater Eindhoven (uitverkocht) en 28 november. Tonpraten o.a. 7/10 Maashees, 4/11 Bergeijk, 9/11 Veghel, stand-up: 16/11 Helmond.