Volledig scherm
Def Americans © Frans Paalman

Cash-tribute uit Eindhoven in Muziekgebouw en in voormalige gevangenis

EINDHOVEN - Het is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in de Eindhovense concertagenda. De band Def Americans herdenkt elk jaar de sterfdag van country-icoon Johnny Cash met een speciale show, dit keer op zaterdag 15 september in het Muziekgebouw.

Def Americans vertolkt sinds 2007 het repertoire van de legendarische zanger en songschrijver. Hij overleed 12 september 2003 op 71-jarige leeftijd. De 'thuiswedstrijd' rond diens sterfdag is voor de Eindhovenaren zeker geen routineklus, zegt frontman Elco Weitering. ,,We proberen het publiek elk jaar weer te verrassen door extra uit te pakken met licht, geluid, videobeelden en behalve publieksfavorieten ook onverwachte nummers in de set te verwerken." Bovendien presenteert Def Americans zijn lp met nummers die Cash opnamen voor Sun Records in Memphis.
Zanger en liedjesschrijver Björn van der Doelen en zijn band De Huursoldaten verrichten de aftrap. De dj's van Driftercountry Team draaien op de afterparty. 

Def Americans speelt zaterdag 22 september ook tijdens festival Behind Prison Walls op de luchtplaats van het voormalige huis van bewaring in Leeuwarden. Daarmee treden de Eindhovenaren in de voetsporen van hun held. Johnny Cash gaf beroemde optredens in Amerikaanse gevangenissen als Folsom Prison en San Quentin.

De Eindhovenaren nemen een hele schare aan muzikale vrienden mee, onder wie de geboren Veldhovense Mattanja Joy Bradley, southern rockband Black Bottle Riot (uit Cuijk) en Blue Grass Boogiemen.

Zaterdag 15 september, Muziekgebouw Eindhoven, 20.15 uur; 22/9, Blokhuispoort, Leeuwarden, 19.00 uur.