Volledig scherm
Daan Schuurmans en Kirsten Mulder in ‘Demonen’ © Sanne Peper

Daan Schuurmans met liefdesduel op toneel in Speelhuis Helmond

Wat begint als een gezellige borrel met de buren, mondt uit in een chaotische avond waarin onderdrukte angsten, fantasieën en frustraties ineens de kop opsteken. Theaterstuk ‘Demonen’, dinsdag 24 september te zien in Theater Speelhuis Helmond, speelt zich af aan het letterlijke ‘thuisfront’.

In Demonen toont de Zweedse schrijver Lars Norén een huiskamer als plaats delict van een emotioneel slagveld.  In een regie van Marcus Azzini brengt Toneelgroep Oostpool dit huiskamerdrama opnieuw naar de theaters.

Frank (Daan Schuurmans) komt thuis met de urn van zijn moeder. Zijn vrouw Katarina (Kirsten Mulder) heeft zin in een leuke avond, en hunkert tevens naar aandacht. Ze besluiten de onderburen uit te nodigen voor een borrel. Jenna (Astrid van Eck ) en Tomas (Rick Paul van Mulligen) zijn blij dat ze hun drukke gezinsleven voor een avond kunnen ontvluchten. Hoe later het wordt, hoe dreigender de conversatie. Totdat alles over de rand loopt, van de whisky tot de as van Franks moeder.

Mulder en Schuurmans werkten tussen 1999 tot 2002 eerder samen toen ze broer en zus speelden in dramaserie Westenwind. Schuurmans keerde met de eerste uitvoering van dit stuk in 2016 sinds lange tijd weer terug in het theater.  
De vier acteurs spelen in een enorme glazen kooi met hellend vlak. Demonen wordt wel eens de moderne Who’s afraid of Virginia Woolf? genoemd. ,,Demonen is een stuk dat gaat over mensen die het goede en het slechte van het leven op de een of andere manier weten te ervaren en omarmen”, aldus regisseur Marcus Azzini. ,,Ze proberen het slechte in het leven niet te verbloemen of weg te poetsen maar weten het goede en het slechte naast elkaar te laten bestaan. De poging om ondanks elkaars demonen of slechte eigenschappen toch een weg te vinden om samen te blijven, is wat het stuk heel interessant maakt.”

Dinsdag 24 september Theater Speelhuis Helmond, 20.15 u. Om 19.30 uur wordt er een (gratis) inleiding gegeven door Annette Embrechts.

  1. ‘Luchtig’ avondje over de dood met Typhoon, Lucky Fonz III en Kader Abdolah in Parktheater Eindhoven

    ‘Luchtig’ avondje over de dood met Typhoon, Lucky Fonz III en Kader Abdolah in Parkthea­ter Eindhoven

    EINDHOVEN - ‘Een onomkeerbare toestand waarbij een voorheen levend organisme niet meer groeit, en geen metabolisme of andere actieve levensfuncties meer heeft.’ De Dood, kortom. Niet het eerste waaraan je denkt bij een relaxed avond­je uit, maar literatuurclub Watershed uit Eindhoven belooft het luchtig te houden tijdens haar avond ‘Hallo Dood!’ in het Parktheater, zaterdag 26 oktober.